Detectivii particulari doresc sa sustina politica de securitate nationala, in conditiile in care, prin natura meseriei lor, pot oferi informatii utile, in acest sens intentionand sa incheie protocoale de colaborare cu mai multe institutii publice.

Detectivii particulari doresc sa sustina politica de securitate nationala, in conditiile in care, prin natura meseriei lor, pot oferi informatii utile, in acest sens intentionand sa incheie protocoale de colaborare cu mai multe institutii publice.
Presedintele Asociatiei Nationale a Detectivilor Particulari din Romania (ANDPR), Maria Bumbaru, a declarat ca printre institutiile cu care ar putea fi incheiate acorduri se numara Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, dar si din mass-media, banci, firme de asigurari, mari firme IT.
"Intentionam un protocol cu Serviciul Roman de Informatii", a spus Bumbaru, completand ca unii dintre detectivii particulari au studii integrale sau specializari in scoli ale acestei institutii (master, cursuri de perfectionare).
Bumbaru a afirmat ca statul ar trebui sa fie mult mai deschis catre societatea civila si mai ales catre detectivii particulari, care pot ajuta la identificarea si chiar neutralizarea unora dintre amenintarile la adresa securitatii nationale.
"Statul ar trebui sa dea detectivilor acele puteri de acces mai repede, la colaborare, pentru a valorifica informatia si a o preda", a spus Bumbaru, referindu-se la faptul ca specialistii care lucreaza ca detectivi particulari ar putea colecta si analiza informatii care apoi sa fie predate autoritatilor.
Peste 90 la suta dintre detectivii particulari din Romania sunt fosti ofiteri sau subofiteri de informatii care ar putea analiza competent, in functie de cazurile intalnite de ei, situatiile care constituie amenintari la adresa sigurantei nationale, iar aceste informatii ar putea fi predate autoritatilor competente. La aceasta s-ar mai adauga si posibilitatile materiale mai mari ale firmelor particulare, a adaugat presedintele ANDPR.
Maria Bumbaru a amintit de modelul american unde, mai ales dupa atentatul terorist din 11 septembrie 2001, multe dintre serviciile care anterior apartineau exclusiv statului au fost externalizate, deoarece s-a constatat ca "statul nu are resurse suficiente pentru a gestiona pericolul si informatia".
Ea a mai spus ca aceeasi situatie - a insuficientei statului in prelucrarea informatiilor - se intalneste si in Romania, apreciind ca statul ar trebui sa "caute parteneriatul societatii civile" in astfel de situatii. "Trebuie aliante cu societatea civila ca resursa de securitate" a precizat pentru Mediafax Bumbaru.
ANDPR a incheiat, in 7 martie, un prim protocol privind schimbul de informatii cu Politia Romana, detectivii particulari urmand sa anunte, in cel mai scurt timp, daca in timpul activitatii lor gasesc informatii despre persoane disparute, in special, copii.
Protocolul mai prevede ca cele doua institutii sa organizeze impreuna stagii de pregatire a personalului si sa participe la actiuni reciproce. Presedintele ANDPR a lansat si ideea infiintarii unor banci private de date, prin care gestionarea informatiei sa se faca in mediul public, conform legii.

Imaginea SRI sufera din cauza lobby-ului bogatilor

Directorul SRI, Radu Timofte, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca imaginea Serviciului sufera din cauza controversei legate de dosarele de Securitate si a unui lobby initiat de persoane foarte bogate, care isi vad interesele afectate de informarile si sesizarile SRI.
Radu Timofte a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, la recenta sedinta de bilant a Serviciului, ca "SRI sufera din cauza imaginii" si ca presedintele i-a cerut ca Serviciul sa actioneze pentru remedierea acestui capitol deficitar.
"Suferim din cauza dosarelor Securitatii si din cauza unui lobby al unor persoane cu bani foarte multi, care isi vad interesele afectate de unele informari pe care Serviciul le-a facut si chiar unele sesizari catre Parchet", a spus Timofte.
El a sustinut ca persoanele respective sunt dispuse sa cheltuie foarte multi bani pentru "a denigra activitatea Serviciului".
Seful Serviciului a aratat ca a primit deja din partea unor firme specializate mai multe oferte de gestionare a imaginii SRI. "Trebuie sa stim sa le alegem, trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca pot fi si alte interese", a adaugat directorul SRI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin