Intalnire la initiativa premierului
In ce context v-ati intalnit cu premierul Tariceanu?
Da, marti am avut o intalnire la Timisoara, in cadrul vizitei pe care domnul prim-ministru a facut-o la Timisoara si am avut o discutie de vre
Intalnire la initiativa premierului
In ce context v-ati intalnit cu premierul Tariceanu?
Da, marti am avut o intalnire la Timisoara, in cadrul vizitei pe care domnul prim-ministru a facut-o la Timisoara si am avut o discutie de vreo jumatate de ora.
La initiativa cui a avut loc intalnirea dintre dumneavoastra si premier?
A fost dorinta primului-ministru de a ne intalni. Dincolo de aspectele politice, am discutat foarte multe probleme legate de dezvoltarea economica si sociala a municipiului Timisoara, a judetului si a euro-regiunii din care facem parte.
Ati demarat, de principiu, negocieri cu PNL?
Cred ca e exagerat a spune ca am demarat negocieri. Noi am facut un tur de orizont asupra actualitatii politice romanesti. Daca va aduceti aminte, in vara anului trecut, noi facusem o propunere, cand s-a intalnit factiunea Partidului Popular European, la Bucuresti, privind crearea unui pol popular, care sa includa partide de centru dreapta. Ideea era sa se candideze pe liste comune, dar pastrandu-se individualitatea partidelor. La momentul respectiv, nici PNL, nici PD nu au agreat aceasta propunere. Acum, in discutia cu premierul, eu am reiterat aceasta idee. In ceea ce priveste discutiile cu democratii, noi am reactionat pozitiv, am mandatat o delegatie care sa discute cu PD, dar din pacate ei se mentin pe o pozitie adversa acestui dialog. Ei cer o fuziune cu PNTCD, ceea ce noi sub nici o forma nu acceptam. Suntem de acord sa colaboram pe niste obiective comune, in numele principiilor care guverneaza PPE, dar in nici un caz sa fuzionam cu PD. Si cred ca din acest motiv exista aceasta reactie negativa a PD.
"Discutiile cu PD nici macar n-au pornit"
In acest moment discutiile cu PD sunt inghetate?
Nici n-au pornit. Noi ne-am intalnit ultima data la Roma (n.r.- la Congresul PPE), am avut o discutie cu domnul Boc, chiar atunci i-am propus sa incepem sa discutam. Era lume multa, urma sa vina presedintele Basescu a doua zi, deci discutiile nu s-au purtat de nici un fel. N-am primit nici un raspuns.
Cand veti mai avea intalniri cu PNL?
N-am stabilit un calendar. Pot sa va spun ca la Timisoara si in judetul Timis avem un protocol intre PNTCD, ca atare, si Alianta D.A.. Ma refer la un protocol local si in consiliul municipal Timisoara si in consiliul judetean Timis cele trei partide au o majoritate. Din pacate, la municipal cel putin, acest protocol nu este totdeanuna respectat. Cred ca ceea ce am inceput la Timisoara se poate continua si in plan national. Deocamdata, insa nu exista un calendar, exista doar aceasta discutie pe care am avut-o cu premierul si, cred eu, a fost una pozitiva: si pentru noi si pentru dansul.
Ati fi dispus sa candidati pe liste comune cu PNL?
Putem gasi o forma de colaborare, dar noi dorim sa ne pastram individualitatea, ca partid crestin-democrat. Ca impartasim anumite obiective de centru-dreapta, si noi si liberalii, e altceva.
"PNL si PNTCD sunt compatibile"
I-ati spus premierului ca nu doriti fuziune?
Da, premierul stie acest lucru. Premierul stie la fel de bine ca si mine ca afilierea noastra la familiile politice europene este diferita. Ei sunt in Partidul Liberal European, noi suntem in Partidul Popular European. Dar aceasta nu inseamna ca nu putem colabora politic, cata vreme am mai colaborat politic in istoria recenta. In 1994 chiar am intins o mana PNL, atunci cand se afla intr-o situatie critica si, prin introducerea sau revenirea lor in Conventia Democrata, am pus bazele guvernarii 1997-2000. De aceea, eu cred ca putem avea un dialog cu PNL mai ales ca, in mare parte, oamenii nostri din teritoriu se cunosc si, in general, au colaborari bune. N-ar fi problema de incompatibilitate. Deci ar fi o varianta care ar fi benefica si pentru PNL si pentru noi.
De ce n-ati discutat cu PNL si PD concomitent, pentru a nu da nastere speculatiilor?
N-a fost conjunctura de asa natura. N-a fost sa fie, pentru ca nici PNL, nici PD n-au fost interesate la momentul respectiv. PNTCD nu doreste sa exploateze in interes propriu disensiunile intre PNL si PD. Aceste disensiuni sunt evidente, au alte motivatii, nu neaparat dorinta PNTCD de a interveni in aceasta coalitie. Ceea ce dorim noi este sa revenim in prim-planul vietii romanesti, unde deja avem o reprezentare parlamentara si sa revenim pe fondul unei colaborari cu forte politice care impartasesc aceleasi obiective. Asa ca daca PD nu doreste aceasta colaborare si o vede doar prin prisma fuziunii, nu vad de ce nu putem discuta lucrul asta si cu PNL. Dar tot in conditiile in care noi dorim sa ne pastram individualitatea.
"PD va trebui sa explice PPE refuzul de a dialoga cu noi"
In conditiile in care discutiile cu PD sunt inghetate, se mai pot astepta democratii sa faceti lobby pentru ei la PPE?
Cred ca PD ar trebui sa respecte recomandarile PPE. Adica sa gaseasca forme de colaborare cu partidele membre asociate ale PPE, UDMR si PNTCD. Din pacate, PD nu concepe aceasta discutie cu noi decat in termeni imperativi, de fuzionare, ceea ce blocheaza din start orice discutie. Si nici nu da dovada de un interes prea mare pentru a discuta la modul serios cu noi. In atare conditii, nu se pune problema ca noi sa conditionam intr-un anume fel intrarea sau incercarea PD de intra ca membru asociat in PPE, dar realitatea vorbeste de la sine. Aceasta lipsa de dialog va trebui explicata la PPE, inainte ca acesta sa ia o decizie in favoarea PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.