"Birlic a fost un miracol comic! O structura iradianta de umor, de jovialitate, de buna dispozitie, de serenitate... Intr-o seara, am fost spectator la National la "D'ale Carnavalului" - povesteste actorul Ion Lucian. Scena cand Cracanel ii povestea
"Birlic a fost un miracol comic! O structura iradianta de umor, de jovialitate, de buna dispozitie, de serenitate... Intr-o seara, am fost spectator la National la "D'ale Carnavalului" - povesteste actorul Ion Lucian. Scena cand Cracanel ii povestea lui Iordache intalnirea lui cu Pampon a provocat oprirea spectacolului (strict autentic!)... Se radea cu atata dezlantuire, ca nu s-a putut continua spectacolul, minute in sir. Nu banuiam atunci ca voi avea fericirea de a-i fi partener in filmul facut dupa Caragiale. Acum il puteti vedea si o sa-mi intelegeti entuziasmul".
DVD-ul "D'ale Carnavalului" - lansat pe 18 aprilie de TVR Media la Cinematograful Union - deschide seria "Filme de colectie", care va include opere de referinta ale cinematografiei romanesti si creatii remarcabile ale marilor actori (filmele "Telegrame" si "Mofturi" cu Grigore Vasiliu Birlic si Alexandru Giugariu). TVR Media impreuna cu Centrul National al Cinematografiei si Asociatia "Birlic" au avut initiativa de a imprima pe suport DVD (in cele mai bune conditii de sunet si de imagine, cu subtitrare in limbile engleza si franceza), pelicula "D'ale Carnavalului", realizata pentru prima data in anul 1958. Filmul concretizeaza celebra scriere a lui I.L. Caragiale intr-o varianta cinematografica exceptionala, ce ii are in distributie pe Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Aurel Cioranu, Ion Anghel, Vasilica Tastaman, Jeana Gorea. "Birlic si Giugaru, cei doi monstri sacri ai scenei romanesti, triumfasera magistral pe scena Nationalului si erau stiuti ca niste zei din Olimpul teatrului romanesc, actori cu har urias, slujitori patimasi ai operei caragialiene, iubiti de public si apreciati de critici. Ne doream doar atat: sa accepte filmul... Dupa aceea nu am mai avut nici o indoiala ca va urma un mare succes. Nu datorita noua, ci lor! Speram insa, cu indarjire, ca timpul sa confirme alegerea noastra. Acum, la aproape 50 de ani de la turnarea filmului, suntem pe deplin fericiti... N-am gresit!", marturisea regizorul filmului, Gheorghe Naghi, la lansarea DVD-ului. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.