Daca romanii-canadieni din Montreal si imprejurimi se mandresc cu bisericile, scolile, de duminica si Muzeul ARC de la "Campul Romanesc" de la Val-David, aflat in apropierea orasului, un fel de sat descris cu dragoste de initiatorul dr. Jean Taranu,
Daca romanii-canadieni din Montreal si imprejurimi se mandresc cu bisericile, scolile, de duminica si Muzeul ARC de la "Campul Romanesc" de la Val-David, aflat in apropierea orasului, un fel de sat descris cu dragoste de initiatorul dr. Jean Taranu, in cartea "Amintiri animate" (Ed. Danubius, 2002), conationalii nostri aflati in spatiul anglofon Toronto iti vorbesc si te invita la "Campul Romanesc" de la Hamilton. Acolo sa vezi sarbatorirea Craciunului si a Pastelui!
Orasul numit de romani "Resita Canadei" le-a dat de lucru catorva sute de ardeleni si bucovineni, inca de la inceputul secolului al XX-lea, pentru ca dupa insturarea comunistilor in Romania, aici sa-si gaseasca refugiul alte cateva mii de emigranti/exilati; in marea lor majoritate fiind intelectuali, lor li se datoreaza revitalizarea comunitatii din acest perimetru, in primul rand prin crearea, in 1957, a Asociatiei Culturale Romane din Hamilton (ACRH). Peste un deceniu, aceasta a cumparat 50 de hectare de tern impadurit, la cam 20 de minute de rulat pe sosea, cu sprijinul financiar al altor comunitati romane din America de Nord si al statului canadian, care sustine material minoritatile, pentru a-si pastra si dezvolta identitatile cultural-nationale!
Devenit un fel de teritoriu romanesc, "campul" (de la englezescul camp, care inseamna tabara, loc de campare sau bivuac) a atras numerosi conationali din zona, mai ales pentru petrecerea de saptamana, la picnic si joaca a copiilor, in poiana din mijlocul padurii, unde mai incingeau si cate-o hora duminicala. Cum numarul oaspetilor se marea mereu (orasul aflandu-se la 60 de km de Toronto si cam la aceeasi distanta de Niagara, granita cu SUA), la inceputul anilor '80 s-a hotarat demolarea vechii cladiri de lemn si construirea celui mai mare asezamant de cultura din America de Nord, cu o sala de spectacole/conferinte de 500 de locuri, o bisericuta-capela cu hramul "Maicii Domnului", terenuri de fotbal, tenis,baschet si volei, casute de vara, teatru in aer liber, piscina, mese si spatii pentru picnic, locuri de joaca pentru copii, o troita din lemn infranghiat, din Maramures, si "Aleea sculpturilor de Nicapetre". Asa se face ca in 1986 a fost inaugurat Centrul Cultural "Nae Ionescu", pentru care s-au cheltuit circa 500.000 de dolari canadieni, aproape jumatate din contributia statului.
De Craciun, de Pasti si de "Saptamana romanilor" (in august), ROMANIEN PARK devine neincapator, pentru romanii din Cnada si SUA si nu numai! Acum, la Invierea Domnului, ouale rosii, mielul gatit in fel si chip, cozonacii si iepurasii de ciocolata sunt adusi in cosuri de rachita si straite neaose in fata altarului, urmand petrecerea pascala, dupa datina strabuna, in prezenta formatiei de cantece si dansuri "Hora"... Totul durand pana duminica seara-pentru unii, pentru altii, Pastele dureaza trei zile!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.