Contestari la fel de vehemente au venit din partea societatii civile. Fundatia pentru o Societate Deschisa a elaborat un document in care sunt analizate toate prevederile din legile referitoare la siguranta nationala care pot genera abuzuri. Expertii
Contestari la fel de vehemente au venit din partea societatii civile. Fundatia pentru o Societate Deschisa a elaborat un document in care sunt analizate toate prevederile din legile referitoare la siguranta nationala care pot genera abuzuri. Expertii FSD au ajuns la concluzia ca Statutul ofiterilor de informatii este neconstitutional pentru ca pune serviciile secrete si angajatii acestora deasupra legilor carora trebuie sa se supuna ceilalti cetateni. Astfel, ofiterii de informatii pot folosi "metode si mijloace specifice" in activitatea lor, formulare vaga contrara jurisprudentei CEDO si fara referire la Codul roman de procedura penala. In plus, oamenii serviciilor vor avea privilegii superioare parlamentarilor si magistratilor. "In timpul exercitarii atributiilor de serviciu, ofiterii de informatii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati, fara avizul prealabil al conducatorului serviciului de informatii" se prevede in proiectul de Statut, prevedere surprinzatoare daca tinem seama ca si un parlamentar poate fi arestat in cazul infractiunilor flagrante.
In schimb, ofiterii de informatii se pot sustrage oricand raspunderii penale sub pretextul ca erau in exercitiul functiunii. De asemenea, FSD a constatat ca proiectul legislativ permite ofiterilor de informatii sa-si asume nejustificat calitatea de ministru, secretar de stat sau consilier prezidential, pe motiv ca lucreaza sub acoperire. Totodata, studiul constata ca dreptul serviciilor secrete de a desfasura activitati comerciale nu este eliminat ci, dimpotriva, extins.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.