Totusi, studiile ampelografice efectuate in ultimele decenii au stabilit ca Gordin gurguiat nu face parte din acelasi sortogrup cu Gordinul, ci este un soi independent. Interesanta este etimologia cuvantului ""gurguiat"". Cuvantul vine de la ""gurgui"", denumire veche folosita in popor pentru a numi partea cea mai stramta, in forma de cioc, aflata la gura urciorului romanesc. O explicatie bahica a cuvantului - ca sa poata fi baut, vinul din urcior trebuie sa treaca prin gurgui.
Soiul Gordin gurguiat nu este cunoscut in afara teritoriilor romanesti - argument in plus ca acest soi este autohton. A fost cultivat in decursul timpului pe mari suprafete. Dupa aparitia filoxerei in Romania (1884), soiul a suferit o reducere drastica a suprafetelor plantate, in prezent gasindu-se in unele colectii ampelografice si cred, ca butuci batrani, in plantatiile viticultorilor romani. Fiind un soi autofertil, Gordin gurguiat poate fi cultivat in plantatii pure. Avand polenul fertil si abundent, acest soi poate fi folosit ca bun polenizator pentru soiurile deficitare, cum ar fi, de exemplu, soiul vechi romanesc Cioinic.
Strugurii, de multe ori aripati, sunt cilindro-conici si pot ajunge la o lungime de 15-18 cm. Boabele, neomogene ca marime, sunt foarte dese (batute). Au forma aproape sferica, fiind turtite la extremitati. La coacere, boabele, ce au o culoare verde-galbuie, sunt translucide, acoperite cu o pruina densa si persistenta. Acest soi nu se comporta bine in regiunile reci, de aceea se recomanda a fi plantat pe pante insorite si bine aerisite. O caracteristica a acestui soi este ca Gordin gurguiat rezista bine la seceta.
Productia de struguri la hectar a soiului Gordin gurguiat este mare (25.000-30.000 kg/ha) si poate ajunge chiar la peste 50.000 kg/ha. Specialistii considera ca aceasta productie de struguri a soiului Gordin gurguiat este foarte mare. Din soiul Gordin gurguiat se obtin vinuri albe seci, usoare, cu o tarie alcoolica medie ce variaza in jurul a 10s. Se recomanda a se consuma tinere, iar datorita aciditatii mari (6,0 g/l), vinurile prezinta o prospetime si o fructuozitate cu totul aparte. Vinurile soiului Gordin gurguiat se preteaza foarte bine si pentru obtinerea distilatelor de vin de calitate.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
5 jocuri de jucat cu copiii în zilele ploioase
Sursa: garbo.ro
-
Oana Radu a pierdut în instanță în fața fostului soț, Cătălin Dobrescu!...
Sursa: kudika.ro
-
Finanțare de 31,4 milioane euro de la OTP Bank România pentru Nusco Imobiliara
Sursa: futurebanking.ro
-
Indra Mihăilă, PepsiCo: Circa 95% din necesarul materiei prime provine din...
Sursa: retail.ro
-
Admitere poliție 2024: Ce probe trebuie să dai ca să iei examenul la poliție
Sursa: wall-street.ro