Parlamentul de la Chisinau a adoptat ieri cu o larga majoritate o Proclamatie de Unire a Basarabiei cu tara mama, promovata chiar de presedintele Vladimir Voronin. Votata in regim de urgenta, Proclamatia a starnit o adevarata furtuna de satisfactie i
Parlamentul de la Chisinau a adoptat ieri cu o larga majoritate o Proclamatie de Unire a Basarabiei cu tara mama, promovata chiar de presedintele Vladimir Voronin. Votata in regim de urgenta, Proclamatia a starnit o adevarata furtuna de satisfactie in (fosta) Republica Moldova. Documentul, intitulat sec "Proclamatie de Unire a Basarabiei cu Romania" are un singur articol: "Parlamentul Republicii Moldova, reunit in sedinta solemna, azi, 31 martie, AD 2006, la 88 de ani de la Unire si 66 de ani de la ocupatia sovietica criminala, proclama Unirea neintarziata cu Romania. Presedintele Vladimir Voronin va remite personal acest document presedintelui Romaniei si al tuturor romanilor, Traian Basescu".
Legislativul de la Chisinau a aprobat documentul cu 75 de voturi pentru si 26 de abtineri. Deputatii comunisti s-au opus adoptarii acestui text, insa se pare ca in randurile lor exista foarte multi partizani ai Unirii, deoarece momentul votului a aratat ca din 56 de deputati comunisti cel putin 30 au aprobat proclamatia. Dezbaterea a fost marcata de un anunt fals conform caruia in sala de sedinta a legislativului de la Chisinau ar fi fost introduse arme de foc si explozibil. Deputatii PPCD au sustinut insa ca este vorba de o manevra a fostului KGB pentru a impiedica votul istoric. Parlamentarii de la Chisinau, cu riscul vietii lor (deoarece cercetarea pirotehnica inca nu se incheiase) au cerut sa ramana in sala si sa voteze pentru Unire.
Presedintele Traian Basescu a fost instiintat de evenimentul de la Chisinau de catre ziaristii ZIUA, diplomatia si serviciile secrete romanesti dovedindu-si, inca o data, incapacitatea. Seful diplomatiei de la Bucuresti, Mihai Razvan Ungureanu, a refuzat sa faca orice fel de comentarii, afirmand ca trebuie mai intai sa se consulte cu omologii sai apropiati, Serghei Lavrov si Ferenc Somogyi. Basescu, dimpotriva: ne-a declarat jovial si fericit ca l-a sunat imediat pe Bush si, daca Uniunea Europeana nu e dispusa sa accepte Unirea, el este gata de a initia demersurile pentru aderarea Romaniei la Statele Unite ale Americii.
De la Kiev, Iuscenko, speriat, a anuntat ca cedeaza fara nici un fel de pretentii Cernautii, Tinutul Herta, Bucovina de Nord, Basarabia de Sud si Insula Serpilor, cu intregul platoul continental furat de rusi. Iuscenko a avut totusi, si o rugaminte perfida pentru Basescu: daca poate sa ia niste pamant din Insula Serpilor pentru a-i pune pe Timosenko si Ianukovici sa astupe Canalul Bastroe. Poate si cu o oarecare nostalgie legata de cosite blonde, Basescu a respins insa ultima tentativa ucraineana de ingerinta in spatiul geostrategic romanesc, afirmand intransigent ca nu negocieaza cu presedinti de uscat. "Astuparea Canalului Bastroe este rezervata exclusiv indosariatilor mei din PNL, UDMR, PSD si PC, pe care, cand ma voi ridica, dupa Raportul din mai, pe multi am sa-i popesc eu!", a declarat Traian, de la Roma.
Chiar daca este o gluma de 1 aprilie, ne-am dori sa fie reala. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.