Militarii romani si canadieni care actioneaza in sudul Afganistanului au fost saptamana aceasta tinta mai multor atentate si atacuri cu rachete sol-sol. Potrivit unor surse militare, astfel de atacuri sinucigase sau cu dispozitive capacana, intreprin
Militarii romani si canadieni care actioneaza in sudul Afganistanului au fost saptamana aceasta tinta mai multor atentate si atacuri cu rachete sol-sol. Potrivit unor surse militare, astfel de atacuri sinucigase sau cu dispozitive capacana, intreprinse cel mai probabil de talibani si membri ai Al-Queda, se vor mai inregistra in perioada urmatoare. Kandaharul este unul dintre fiefurile rebeliunii antiguvernamentale, unde lupta militanti ai fostului regim taliban inlaturat de la putere la sfarsitul anului 2001. Mai mult de 1600 de persoane au fost ucise in acte de violenta si confruntari intre rebeli si fortele afgane si internationale in Afganistan in 2005. De la inceputul acestui an au fost inregistrate alte 200 de victime.
Atentat cu dispozitiv exploziv
Doi militari din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi" au fost raniti usor ieri, in jurul orei 08.30 (ora Romaniei), in timpul executarii unei misiuni la aproximativ 30 kilometri sud-est de baza din Kandahar, Afganistan. Este vorba de maiorul Catalin Ticulescu, ofiter de stat major, si plutonierul adjutant Florin Bolovan, subofiter sanitar.
Un detasament format din 23 de militari cu trei transportoare amfibii blindate (TAB-uri), condus de locotenent-colonel dr. Vasile Vreme, comandantul batalionului, si un autovehicul al armatei canadiene executau o misiune de patrulare. In dreptul localitatii Pungi unul dintre TAB-uri a fost avariat de un dispozitiv exploziv. In urma exploziei, maiorul Catalin Ticulescu si plutonierul adjutant Florin Bolovan care se aflau in transportor au fost raniti usor la picior, respectiv la spate. O echipa de evacuare medicala a transportat militarii raniti la spitalul de campanie din baza de la Kandahar, misiunea fiind intrerupta.
Conform medicilor de la spitalul bazei militare din Kandahar, militarii romani sunt in afara de pericol, maiorul Ticulescu suferind o fractura de calcaneu drept, iar plutonierul adjutant Bolovan tasarea a patru vertebre lombare, fara afectarea functiunilor neurologice.
Cei doi militari urmeaza sa fie transportati la un spital militar din Germania, unde li se va acorda asistenta medicala de specialitate. De remarcat faptul ca seria atentatelor si atacurilor cu rachete impotriva Bazei Aeriene Kandahar (KAF) s-au inmultit dupa scurgerea de informatii secrete privind Baza KAF si procedurile de lupta folosite de membrii Coalitiei militare internationala care actioneaza in Afganistan.
Morti si raniti in randul militarilor canadieni
Un militar canadian si sapte civili afgani au fost raniti, joi, in urma unui atentat sinucigas comis asupra unui convoi canadiano-roman in sudul Afganistanului. O masina incarcata cu explozibili, condusa de un atacator sinucigas, a explodat, la Kandahar, in apropierea unui convoi militar format din militari canadieni si romani.
In convoiul mixt romano-canadian se aflau 24 de militari romani imbarcati la bordul a trei transportoare amfibii blindate (TAB). Explozia nu a lovit in plin convoiul, deoarece, in momentul producerii deflagratiei, prin zona a trecut un taxi, a precizat comandantul politiei din districtul al cincilea al Kandaharului, Shir Shan. Atacul a avut loc in acelasi cartier unde, in ianuarie, un alt atentat a provocat moartea unui diplomat canadian. Atentatul a fost revendicat de un purtator de cuvant al talibanilor. Acest nou atac intervine dupa ciocnirile in cursul carora un soldat canadian a fost ucis si alti trei raniti.
Atac cu rachete sol-sol
Cu numai o zi inainte, Baza Aeriana Kandahar (KAF) fusese atacata cu rachete, care nu au provocat insa ranirea nici unei persoane. In ultimele luni, trupele afgane si fortele aliate au fost tinta catorva zeci de atentate sinucigase, multe dintre acestea produse in regiunea Kandahar.
In momentul de fata, in sudul Afganistanului se afla in misiune Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi". Batalionul romanesc participa la operatiunea ENDURING FREEDOM si actioneaza in cadrul Brigazii Multinationale AEGIS, comandata de generalul de brigada canadian David Frasier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.