Cel putin 50 de persoane au murit si alte 850 au fost ranite in urma seismului cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter care s-a produs ieri in provincia iraniana Lorestan, situata in vestul tarii, potrivit unui nou bilant provizoriu citat de Medi
Cel putin 50 de persoane au murit si alte 850 au fost ranite in urma seismului cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter care s-a produs ieri in provincia iraniana Lorestan, situata in vestul tarii, potrivit unui nou bilant provizoriu citat de Mediafax. Circa 330 de sate au fost distruse in proportie de 40 pana la 100 la suta, potrivit guvernatorului provinciei, Mohammad Reza Mohseni Sani, care a oferit aceste date postului national de televiziune. "Satele situate intre orasele Doroud si Boroudjerd au fost cel mai puternic afectate", a declarat guvernatorul care a precizat ca autoritatile vor putea oferi un bilant exact al victimelor si pagubelor in cursul serii de vineri. Oficialul iranian a reiterat cererea de aprovizionare urgenta cu paturi, corturi si medicamente pentru persoanele care au supravietuit seismului.
Spitalele din provincie sunt depasite de numarul de raniti, o parte dintre acestia fiind trimisi in institutiile sanitare din provinciile vecine, potrivit unui reporter.
Televiziunea din Iran a prezentat imagini din regiunea devastata, precizand ca, potrivit jurnalistilor trimisi in zona, populatia nu este multumita de modul cum se desfasoara operatiunile de salvare. Potrivit inregistrarilor video, supravietuitorii din satele situate intre localitatile Doroud si Boroudjerd incepusera sa caute printre daramaturi, in timp ce alti localnici reusisera sa adune cateva lucruri pe care le depozitasera in parcuri. Potrivit unui responsabil local citat de televiziunea iraniana, cutremurul a provocat pagube cladirilor vechi din Boroudjerd.
Potrivit acestor surse, operatiunile de salvare a locuitorilor din regiunile afectate de seism urmeaza sa fie incheiate pana vineri seara. Cutremurul, care a avut o intensitate de 6 grade pe scara Richter, s-a produs la ora locala 04.47 (04.17 ora Romaniei). Potrivit Institutului iranian de Seismologie, citat de postul public de televiziune, cutremurul a urmat altor doua miscari telurice de intensitate mai mica: 4,7, respectiv 5,1 grade pe scara Richter. Observatorul specializat de la Strasbourg a anuntat un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter care s-a produs la ora 04.16, ora Romaniei, cu epicentrul situat la 32,86 de grade latitudine nordica si 48,30 grade longitudine estica. Seismul s-a produs in lantul muntos Zagros, din vestul Iranului, care se confrunta cu o activitate seismica intensa, fiind traversata de o falie importanta. Cutremurul a provocat o pana generala de electricitate in orasul Doroud, unde populatia a iesit in graba pe strada, potrivit televiziunii iraniene. Seismul a fost resimtit si in orasul Hamedan, din provincia cu acelasi nume. In Iran au loc frecvent cutremure de pamant. Cel mai grav, de o magnitudine de 6,3 pe scara Richter, a provocat moartea a 31.000 de persoane la Bam, in sudul tarii, in decembrie 2003. Cel mai recent seism, cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, s-a produs la 25 martie intr-o regiune din sudul Iranului, provocand moartea unei persoane intr-o alunecare de teren. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.