Studiul de impact pentru exploatarea miniera Rosia Montana a fost finalizat, de catre o echipa independenta de experti, urmand sa fie depus la Ministerul Mediului in cursul lunii aprilie, se arata intr-un comunicat al companiei Gabriel Resources. Stu
Studiul de impact pentru exploatarea miniera Rosia Montana a fost finalizat, de catre o echipa independenta de experti, urmand sa fie depus la Ministerul Mediului in cursul lunii aprilie, se arata intr-un comunicat al companiei Gabriel Resources. Studiul de impact este obligatoriu pentru analizarea, din punct de vedere al protectiei mediului, a proiectului minier. De altfel, in baza acestui studiu, autoritatile de mediu competente, in acest caz Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, pot emite acordul de mediu, document tehnico-juridic ce permite demararea investitiei. Potrivit comunicatului, studiul de impact este complet, avand aproximativ 5000 de pagini, si urmeaza sa fie prezentat autoritatilor in limbile romana si engleza, o varianta in limba maghiara fiind pregatita si pentru statul ungar. Comunicatul atrage atentia ca acest studiu este primul de acest fel din Romania, dupa aprobarea Directivei comunitare in domeniul managementului deseurilor miniere din industria extractiva. Dupa depunerea studiului de impact la MMGA, vor urma dezbateri publice referitoare la concluziile prezentate. Chiar daca nu a demarat inca, proiectul minier de la Rosia Montana a fost puternic dezaprobat de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului, cei mai vehementi fiind cei de la Alburnus Maior, oragnizatie a localnicilor, in principal. Ei reclama ca explotarea miniera presupune utilizarea de cianuri in procesul de extractie a aurului, localnicii trebuie stramutati, iar importante vestigii arheologice vor fi distruse. Proiectul este promovat de societatea canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (80% din actiuni detinute de firma canadiana Gabrile Resources si 20% de compania romana de stat Minvest Deva), care preconizeaza realizarea acelei mai mari mine de aur de suprafata din Europa la Rosia Montana. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.