Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Adrian Nastase s-a prezentat, ieri, la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat in legatura cu un denunt in care a fost acuzat de catre liberalul Dragos Ujeniuc de abuz in serviciu, legat de modul in car
Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Adrian Nastase s-a prezentat, ieri, la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat in legatura cu un denunt in care a fost acuzat de catre liberalul Dragos Ujeniuc de abuz in serviciu, legat de modul in care a tratat cazul perchezitiilor la casele sale. Nastase a ajuns la sediul Parchetului General in jurul orei 9.00, neinsotit de aparator. El a declarat ca este atat propriul sau avocat, cat si al Parlamentului, catalogand acest dosar ca fiind unul "aberant" si "de violare a Constitutiei". Asta, in conditiile in care, potrivit articolului 72 din Legea fundamentala, parlamentarii nu pot fi judecati pentru votul lor in timpul mandatului. Adrian Nastase a precizat ca a venit sa apere demnitatea Palamentului, intrucat "activitatea acestuia si organizarea nu pot fi cenzurate de catre procurori, asa cum nici un parlamentar nu ar putea sa judece chestiunile disciplinare din Parchetul General".
Intrebat in ce calitate a fost chemat de procurori, Nastase a spus ca pe citatia primita scria ca este chemat in calitate de faptuitor, dar a sustinut ca in Codul de procedura penala asa ceva nu exista, singurele calitati mentionate fiind cele de martor sau de invinuit. Calitatea sa de faptuitor a caracterizat-o ca fiind "un mister al Parchetului".
Nici o declaratie
Intalnirea fostului premier al Romaniei cu procurorii Parchetului General a durat aproximativ o jumatate de ora. La iesire, Adrian Nastase a precizat ca nu a dat nici o declaratie procurorilor, ci ca a venit sa discute "chestiuni legate de competenta", adaugand ca procurorul care a primit plangerea formulata de deputatul PNL Dragos Ujeniuc impotriva sa trebuia sa constate ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, nu este competent sa o cerceteze. El a mai precizat ca le va trimite procurorilor "cateva elemente de clarificare pentru a explica ce scrie in Constitutie". "Nu este admisibil sa te gandesti ca Parchetul General va discuta procedura din Parlament, sub aspectul abuzului in serviciu, ca pentru functionarii publici. Exista o Comisie de Disciplina, exista Plenul. In nici un caz Parchetul nu poate sa cenzureze deciziile si voturile din Biroul Permanent", a declarat fostul prim-ministru. El a explicat ca Dragos Ujeniuc a mai facut o plangere impotriva sa, tot pentru abuz in serviciu, legat de faptul ca nu ar fi convocat o sesiune extraordinara asa cum si-ar fi dorit parlamentarul liberal. Nastase a spus ca, in acel caz, plangerea "s-a pierdut in spatiu", procurorii constatand, probabil, ca nu sunt competenti. "De data aceasta, procurorii au stabilit ca este cazul ca aceasta problema sa intre sub cenzura lor", a adaugat fostul premier.
Actiune penala impotriva lui Basescu
Pe de alta parte, intrebat daca a fost chemat pentru audieri in dosarul Rompetrol, Adrian Nastase a declarat ca nu a primit inca o citatie. Acesta a precizat ca banuieste ca, dupa finalizarea audierilor in cazul ordonantei privind datoriile Petromidia, s-ar putea pregati o actiune penala impotriva presedintelui Traian Basescu care a promulgat acest act normativ dupa adoptarea lui in Parlament. In acest sens, Nastase a adaugat ca, daca va fi audiat, acest lucru se va intampla in dubla calitate, de martor si de parlamentar, avand in vedere ca ordonanta - semnata de el in calitate de premier, a fost adoptata si de Parlament. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor a calificat acesata situatie ca pe una "foarte grava", in conditiile in care "Parchetul judeca problema Rompetrol". Nastase a sustinut ca ordonanta a fost "de bun augur" pentru bugetul statului. In final, Nastase a apreciat ca "se pregateste o actiune penala impotriva presedintelui Romaniei, pentru ca, in fond, legea Rompetrol a fost promulgata de presedinte, adica de Traian Basescu. Luati-o ca pe o gluma, dar eu banuiesc ca se poate declansa o actiune penala impotriva lui Traian Basescu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.