Gala anuala a "Premiilor Uniunii Teatrale Romane" (UNITER) a ajuns, iata, la a XIV-a editie. Pe tipicul cu care ne-am obisnuit deja, luni 3 aprilie, ora 20.15, Ion Caramitru, in calitate de amfitrion, va intermedia decernarea premiilor de catre pers
Gala anuala a "Premiilor Uniunii Teatrale Romane" (UNITER) a ajuns, iata, la a XIV-a editie. Pe tipicul cu care ne-am obisnuit deja, luni 3 aprilie, ora 20.15, Ion Caramitru, in calitate de amfitrion, va intermedia decernarea premiilor de catre personalitati ale vietii noastre publice, care vor fi aparitii surpriza. Dincolo de agrementul critic oferit, ca intotdeauna, de regizorul evenimentului, Cornel Todea, curiozitatea cea mare o trezesc tot premiile. Mai precis, cele acordate de Senatul UNITER si cele propuse dupa vizionarea tuturor (pe cat se poate) spectacolelor din Capitala si din tara, de juriul de nominalizari, alcatuit acum din criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cazaban, Andreea Dumitru, Cristina Modreanu, Mircea Morariu.
Ca aproape la orice editie, premiile Senatului sunt foarte judicios atribuite si greu se preteaza la contestari. Era indreptatit, de pilda, sa primeasca premiul de excelenta un om ca actorul Constantin Chiriac, care s-a impus, surprinzand si manifestarea, ca director al Festivalului de teatru de la Sibiu. Iar premiile premite "pentru intreaga activitate", de fapt pentru cea desfasurata pana acum, au rasplatit pe drept pe actorul de farmec si profesionalism Mihai Fotino, pe actrita exploziva, din pacate haladuind demult pe alte meridiane, Liliana Tomescu, cea care in tineretea sa ne-a cucerit de pe scena Teatrului "Nottara" sau pe regizorul de rafinament Dinu Cernescu, autor al multor montari de referinta, incepand cu stralucitul sau debut "Peer Gynt" de Ibsen, cu Florin Piersic in rolul titular. Aplaud de asemenea alegerea lui Nicu Alifantis pentru premiul special pentru muzica de teatru, stiindu-se bine cu cat har construieste acest artist daruit coloane sonore pentru cele mai diverse puneri in scena. Personal sunt un admirator al lui Nicu Constantin si ma bucur ca a apucat sa obtina premiul special pentru revista. Iar un actor de teatru, "calificat" si in arena, ca Mihai Ciuca, a meritat din plin premiul special pentru circ. Si exemplele ar putea continua.
Dar, in ce priveste nominalizarile stabilite de un juriu special si stabilirea premiilor definitive cu contributia unui juriu final, se ridica unele probleme. Prima este cea ca trebuie sa mergi pe mana ambelor jurii amintite, intrucat spectacolele din provincie nu pot fi vazute de bucurestenii prezenti majoritari la Gala. Chiar daca paleta profesiilor artistice ale membrilor juriului final este mai larga (scenografa Nina Brumusila, regizorul Claudiu Goga, criticii Doina Modola si Elisabeta Pop, actrita Emilia Popescu), o absoluta obiectivitate a opiniei acestora nu poate fi realizata. Vom publica lista integrala a premiilor, ca s-o poata judeca fiecare. Dar pana atunci, referitor doar la artistii bucuresteni nominalizati. Desi numarul destul de mare al distinctiilor ar trebui inghesuit in veritabil pat al lui Procust, nu era suficient sa nominalizeze, la categoria cel mai bun spectacol "Inima de caine" de Mihail Bulgakov, in regia lui Yuriy Kordonskiy, de la Nationalul bucurestean; mai sunt nominalizati doi actori, Marius Manole si Victor Rebengiuc pentru roluri principale in acelasi spectacol. Si sunt gata sa garantez ca si spectacolul si unul dintre cei doi actori vor obtine premiul final. Nu vreau sa fac proces de intentie nimanui, "Inima de caine" este prima reusita a directoriatului Ion Caramitru (intamplator si presedinte al UNITER). Dar ma intreb cum de la precedenta editie a Galei n-a incaput in grila un spectacol excelent (tot de la National, dar sub alta directie) ca "Egoistul" de Jean Anouilh, ca interpret principal si regizor de Radu Beligan. Se vede cu ochiul liber faptul ca nu putea fi distins un spectacol de imens succes si subtilitate artistica, numai fiindca teatrul era condus de Dinu Sararu, si tot cu ochiul liber se observa cate avantaje prezinta un director care raspunde si de UNITER.
Alte nedumeriri, dupa impartirea premiilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.