"Incepand cu 1 aprilie, cele 29 de societati de distributie vor ajusta pretul gazelor naturale, in medie cu 3,8%, in functie de categoriile de consumatori", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Natur
"Incepand cu 1 aprilie, cele 29 de societati de distributie vor ajusta pretul gazelor naturale, in medie cu 3,8%, in functie de categoriile de consumatori", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). In cazul consumatorilor casnici din categoria B1 (cu un consum anual de maxim 2.400 metri cubi), pretul gazelor va creste, in medie, cu 3,6%. Astfel, populatia din prima categorie de tarifare va plati 9.885 lei/mc la Distrigaz Sud si 9.880 lei/mc, daca furnizorul este Distrigaz Nord, preturile incluzand si taxa pe valoarea adaugata. "Principala cauza a acestei ajustari este cresterea pretului barilului de petrol pe piata mondiala in intervalul ultimelor 6-9 luni, care va duce la influentarea pretului gazelor naturale pe plan international", se mai arata in comunicatul ANRGN.
Oficialii Autoritatii mai spun ca, pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra pretului la consumator, Guvernul a propus, pentru al doilea trimestru, mentinerea pretului la gazele din productia interna la 110 dolari pe 1.000 de metri cubi. Conform estimarilor ANRGN, chiar daca pretul intern al gazelor ramane la 110 dolari/1000 mc, cel de import va atinge 292 dolari/1000 mc, iar cel mediu final - 277 dolari/1000 mc (fata de 263 dolari/1000 mc, cat a fost in primul trimestru 2006). Pretul mediu este format din cel pentru populatie si pentru unii agenti economici. La calcularea pretului pentru consumatori se ia in calcul un "cos al gazelor" din productia interna si din import.
Contramasuri sociale
"Cetatenii nu vor fi afectati semnificativ de cresterea pretului la 1 aprilie", a declarat, recent, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. "Majorarea preturilor la petrol si gaze din ultimul an s-a reflectat si in economie, si in pretul platit de cetatean, dar masurile sociale pe care le-am luat au incercat intotdeauna sa atenueze aceste efecte. Am majorat subventiile pentru energie termica si gaze si pentru acele familii care au venitul mediu pe familie sub venitul minim garantat, iar aceste politici vor continua si in viitor, pentru ca cei cu venituri reduse trebuie sustinuti", a afirmat, joi, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul intalnirii cu membrii Consiliului Economic si Social. Executivul a luat deja o serie de masuri de compensare, la nivelul consumatorilor cu venituri reduse, a efectelor majorarii preturilor la gaze si alte utilitati. Ca urmare, pentru achizitionarea de centrale termice subventia a crescut de la 10 la 15 milioane de lei, iar pentru arzatoarele de eficienta ridicata subventia a crescut de la 2 la 3 milioane de lei. Totodata, a fost demarat programul de reabilitare termica a blocurilor, ceea ce va aduce o diminuare substantiala a cheltuielilor cu energia termica, a amintit primul-ministru.
"Conform declaratiilor vice-premierului Gheorghe Pogea, Guvernul va avea, in luna aprilie, consultari cu toti factorii implicati in sectorul gazelor naturale (consumatori, producatori, furnizori, distribuitori), dupa care va face publica strategia in domeniu. Pe baza acestei strategii, vom face propriile estimari privind piata, preturile si tarifele la gaze", a declarat Gabriel Sarbu, directorul directiei "Preturi si Tarife" din cadrul ANRGN.
Ultima majorare a pretului gazelor la consumatorii finali a avut loc la inceputul acestui an, cand tarifele au crescut, in medie, cu 17% pentru toate categoriile de consumatori. Persoanele cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la gaze. (Gabi MOROIANU)
RADET presat sa imbunatateasca contractele
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a propus, joi, Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti imbunatatirea si completarea unor clauze din contractele incheiate cu consumatorii, precum si informarea completa a acestora, transmite Mediafax. ANPC a precizat ca a solicitat regiei de termoficare sa precizeze clar in contracte raspunderea juridica a consumatorului - apartament sau asociatie - astfel incat sa fie evitate cazurile de intrerupere a furnizarii agentului termic pentru toti locatarii unui imobil, din cauza unei persoane care nu si-a achitat datoriile catre regie. De asemenea, s-a considerat inutila clauza contractuala prin care se cere precizarea numarului de persoane din locuinta, suprafata utila sau a spatiilor cu destinatie de locuinta din cadrul asociatiei sau determinarea suprafetei echivalente termic aferente instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, deoarece pentru fiecare scara de bloc este facuta contorizare separata. ANPC a sugerat si renuntarea la expresia de "consum individual" si inlocuirea acesteia cu aceea de "consum utilizator", deoarece prin contractul RADET se considera ca utilizator asociatia de locatari sau proprietari, nu un apartament sau individ al asociatiei. In cadrul intalnirii dintre presedintele ANPC, secretarul de stat Catalin Teodorescu, si directorul general al RADET, Virgil Ramba, cei doi au stabilit un termen de 60 de zile in care regia sa faca precizarile contractuale necesare. ANPC a decis initierea acestor discutii ca urmare a reclamatiilor primite de la consumatori, dar si a constatarilor facute prin controale tematice proprii.(M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.