In ciuda eforturilor liderilor democrati, sustinuti chiar de fostul presedinte al partidului, actualmente sef al statului, Traian Basescu, se pare ca eforturile PD de a deveni membri cu drepturi depline al PPE se va solda cu un esec. Presedintele Uni
In ciuda eforturilor liderilor democrati, sustinuti chiar de fostul presedinte al partidului, actualmente sef al statului, Traian Basescu, se pare ca eforturile PD de a deveni membri cu drepturi depline al PPE se va solda cu un esec. Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, a declarat ieri, la Roma, ca Partidul Democrat (PD) nu este pregatit pentru a fi membru cu drepturi depline al Partidului Popular European. Liderul UDMR, care participa la lucrarile Congresul Partidului Popular European - cea mai numeroasa si influenta familie politica de pe continent -, a afirmat ca este nevoie ca PD sa isi schimbe atitudinea si mentalitatea in ceea ce priveste relatiile cu UDMR, dar si cu minoritatile etnice in general. "PPE are o problema ca in Parlamentul Romaniei este o singura formatiune membra, adica UDMR. Ar fi nevoie de un alt partid puternic, membru cu drepturi depline", a spus Marko Bela. In alta ordine de idei, Marko Bela a spus ca popularii europeni asteapta de la PD o condamnare a regimului comunist si ca, desi PPE nu va impune partidelor din Romania o anume atitudine, democratii nu sunt avantajati de ceea ce s-a intamplat cu alegerile pentru sefia CNSAS. La intrebarile presei despre sustinerea pe care o au din partea UDMR si PPCD la PPE, Sorin Frunzaverde a spus ca democratii sunt sustinuti de PPE si de presedintele acestui partid Wilfred Martens. La randul sau, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Gheorghe Ciuhandu, a declarat, ieri, la Roma, ca pastrarea statutului PD de observator la PPE este cel mai nimerit in momentul de fata, avand in vedere ca PD nu a respectat recomandarile PPE de apropiere de formatiunile romanesti deja asociate PPE.

PreSedintele BASESCU Si...sigla PD
Afisarea siglei Partidului Democrat pe un ecran din spatele lui Traian Basescu, in timp ce seful statului roman sustinea o alocutiune cu prilejul celui de-al XVII-lea Congres al Partidului Popular European de la Roma, a starnit controverse printre reprezentantii partidelor politice romanesti prezenti la reuniune. Cei mai indignati au fost reprezentantii UDMR, care au afirmat ca prezenta siglei PD "a fost o gafa destul de mare". "Greseala nu vine din partea PPE, ci a celor ce au fortat nota si au impus sigla", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, fara a indica un vinovat anume. La randul sau, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Gheorghe Ciuhandu, a calificat drept pozitiva prezenta presedintelui Traian Basescu la Roma, dar a adaugat ca afisarea siglei PD a fost "inoportuna". In opinia liderului crestin-democrat, acest incident ridica semne de intrebare asupra constitutionalitatii relatiei dintre presedinte si PD, in conditiile in care s-a asociat imaginea presedintelui cu cea a PD. Democratii au sustinut insa ca este vorba despre o greseala a organizatorilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.