Pe un pergament de 4,5 metri sta scrisa o particica din istoria uluitoare a celor trei boieri, frati apropiati ai lui Mihai Viteazul, intaiul unificator al Tarilor Romane. Fratii Buzesti, adica Preda, Radu si Stroe, si-au legat numele de cel al

Pe un pergament de 4,5 metri sta scrisa o particica din istoria uluitoare a celor trei boieri, frati apropiati ai lui Mihai Viteazul, intaiul unificator al Tarilor Romane.

Fratii Buzesti, adica Preda, Radu si Stroe,
si-au legat numele de cel al marelui domnitor Mihai Viteazul. Datorita serviciilor aduse de cei trei neamului romanesc, ei au fost ridicati la mare cinste de catre conationali, iar urmasii lor s-au bucurat si ei de mare cinste si onoare. La sediul Arhivelor Nationale din Bucuresti este pastrat un pergament, un sul de 4,5 metri scris pe bucati de piele de capra cusute cu ata alba ""domneasca"", prin care Constantin Serban Voievod intareste familiei boieresti Buzescu toate avutiile si privilegiile pe care acestia le aveau ""de la domnii batrani"". Vechea familie boiereasca primise dovezi de recunostinta pentru serviciile aduse domnitorilor si tarii prin hrisoave cum sunt cele ale lui Vlad Voievod din anul 6968 (n.r. - de la Facerea Lumii) - 1460 (dupa Hristos), in cel al lui Radu Voievod, fiul lui Vlad Voievod, in hrisovul lui Mircea Voievod, al lui Mihnea Voievod, al lui Alexandru Voievod, al lui Petru Voievod (1585), al lui Patrascu Voievod (1557), al lui Mihai Voievod (1595), fiul lui Patrascu Voievod, 7 carti de la Mihnea Voievod, 2 carti de la Mircea Voievod, cartea lui Basarab Voievod (1517), 3 carti ale lui Petru Voievod, 3 carti ale lui Radu Voievod (1516).
MARE, MAARE PERGAMENT! Documentul ""intaritor de avere"" este foarte bine pastrat, pielea de capra fiind un foarte bun suport pentru acte ce trebuie sa dainuiasca peste veacuri. Iei sulul si incepi sa-l desfasori. Desfaci, desfaci, si vezi ca-ti mai trebuie un om ca sa-l tina, ba chiar doi. O data desfasurat, actul trebuie tinut cu grija. Parca ti-ar fi ciuda sa strici un document ce dainuie de aproape 400 de ani. Il admiri si incerci sa descifrezi cuvintele scrise cu litere de aur, chinovar sau cerneala neagra de Cancelarie Domneasca. Stai si te gandesti cat de bogati trebuie sa fi fost Buzestii, daca este nevoie de atata amar de pergament ca sa fie toate avutiile notate posteritatii.

RECUNOSTINTA. Mihai Viteazul s-a ingrijit de soarta salvatorilor sai


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.