Criza care traverseaza PSD este unul dintre subiectele care continua sa fie pe prima pagina a ziarelor. Intr-un interviu acordat cotidianului nostru, presedintele Tineretului Social Democrat, Victor Ponta, a vorbit despre cauzele care au generat aces

Criza care traverseaza PSD este unul dintre subiectele care continua sa fie pe prima pagina a ziarelor. Intr-un interviu acordat cotidianului nostru, presedintele Tineretului Social Democrat, Victor Ponta, a vorbit despre cauzele care au generat aceste tensiuni in PSD, cat si despre masurile concrete care ar trebui adoptate urgent pentru a reduce la maximum efectele acestei crize. Liderul TSD a mai abordat si alte subiecte, printre care, necesitatea convocarii unui congres extraordinar al PSD, "disfunctionalitatile" existente intre filiale si Centru, pierderea presedintiei Camerei Deputatilor de catre principalul partid de opozitie, prestatia ca presedinte PSD a lui Mircea Geoana sau necesitatea reformarii partidului.
- Domnule Ponta, care sunt cauzele crizei prin care trece PSD si care ar fi in opinia dvs. masurile concrete pentru a reduce la minimum efectele acesteia?
- Cred ca, din pacate, am amanat prea mult sa facem niste pasi concreti pentru a vindeca "boala" cu care ne confruntam. Am tot incercat sa captusim, sa punem pansamente provizorii pe rana, dar n-am fost capabili sa facem o "operatie" care sa salveze "pacientul". Problemele noastre reale nu sunt cele gen "pleaca Nastase, ramane Nastase", acestea sunt legate de problema delicata prin care trece PSD, si anume faptul ca deja s-a pus o stampila pe toata lumea din partid. Nu mai exista oameni buni si oameni rai in PSD. Toti suntem caracterizati drept corupti, comunisti sau mai stiu eu cum. Eu sunt convins ca aceasta criza, chiar daca va fi potolita acum, va rabufni in toamna sau in primavara anului viitor, daca nu vom dovedi ca suntem capabili sa gasim solutii.

"Puterea trebuie sa vina de la filiale catre Centru, Si nu invers"
- Concret, ce este de facut?
- Din punctul meu de vedere este foarte clar ca trebuie sa schimbam modul de organizare si functionare a partidului, continuand ceea ce s-a inceput in urma cu un an. Puterea trebuie sa vina de la filiale catre Centru, si nu invers. Din pacate, exista aceeasi dependenta a organizatiilor judetene de deciziile luate de liderii PSD. Este anormal ca sefii filialelor judetene sa astepte totul de la Centru cu mainile in san. In acelasi timp, trebuie sa ne decidem daca actionam sau nu ca un partid de stanga. Sa va explic: daca suntem partid de stanga trebuie sa ne comportam ca un partid de stanga, sa avem un mesaj ca al unui partid de acest fel. De prea multe ori am vorbit ca un partid de stanga, dar nu ne-am comportat ca atare. In al treilea rand, este necesara realizarea unui schimb de generatii. Romanii se schimba, tara se schimba, dar noi, din pacate, nu ne-am schimbat.
"Suntem obligati sa ieSim din atmosfera asta haotica"
- Trebuie sa admiteti ca este extrem de greu sa tii in frau uriasele orgolii din PSD. Este partidul capabil sa adopte un punct de vedere unitar?
- Este mai mult decat evident ca nu tragem toti in aceeasi directie. Daca in mandatul 2000-2004 aveam toti un scop comun: Puterea. Acum lucrurile s-au schimbat. Sunt unii care trag pentru ei, sunt altii care nu trag in nici o directie, pe motiv ca nu stiu incotro se indreapta PSD, si exemplele pot continua. Eu cred ca imediat ce vom stabili de comun acord directia in care dorim sa se indrepte partidul, orgoliile se vor domoli. Poate fi luata in calcul si varianta alegerilor anticipate, pe care cred ca nu ni le-am dori. Dar daca va fi nevoie ne vom bate cat putem de bine. S-ar putea chiar ca un asemenea "pericol" sa ne uneasca.
- Este nevoie de un congres extraordinar?
- In mod cert trebuie sa facem ceva si sa evitam sa stam cu mainile in san. Daca congresul extraordinar nu este o parere impartasita de majoritatea colegilor din partid, atunci trebuie sa gasim, va repet, o solutie care sa scoata PSD din impasul in care a ajuns. Eu cred in continuare ca ar trebui sa facem un guvern din umbra, care sa monitorizeze la sange activitatea actualei puteri. Suntem obligati sa iesim din atmosfera asta haotica in care fiecare are ceva de impartit cu cineva din partid.

"Mi-aS dori ca Mircea Geoana sa fie mai radical"
- Pana unde va merge PSD cu reforma?
- Sunt unul dintre cei care l-au sustinut pe Mircea Geoana. Mi-as dori, insa, ca Mircea Geoana sa fie mai radical. De fiecare data cand sunt suparat pe el, motivul este ca nu adopta decizii mai transante, mai hotarate. Nu-mi place cand il vad, spre exemplu, langa Marian Vanghelie. Dar in acelasi timp sunt constient ca Mircea Geoana are convingerea ca trebuie sa duca la tarm intreaga "corabie", nu doar pe anumiti "marinari". Raman la ideea ca partidul avea nevoie de o schimbare. Dupa Ion Iliescu si Adrian Nastase, venirea lui Mircea Geoana la conducerea partidului a fost una oportuna. Cred insa ca Geoana, pentru a readuce partidul la guvernare, trebuie sa tina cont atat de experienta celor care sunt de multi ani in partid, dar in acelasi timp si de vocile tinere. Actualii lideri trebuie sa-si reimprospateze neaparat echipa cu niste "guri de tun" puternice si tinere. Revenind la intrebarea dvs., consider ca reforma inseamna, pentru PSD, o adaptare la realitate. Sa nu piarda pasul cu ce se intampla afara, pe strada. Daca noi, din pacate, vom sta in sediile partidului si vom face tot felul de politici care sunt rupte de problemele reale ale celui de pe strada, atunci suntem incapabili sa facem reforma. Unii se misca prea incet, altii trag inapoi, altii se supara foarte repede... Cam astea sunt problemele PSD-ului. Fara curaj, insa, nu putem face nimic in viata.

"Pierderea preSedintiei Camerei a lasat un gust amar in PSD"
- Ce a castigat PSD prin retragerea lui Adrian Nastase intr-un plan secundar si renuntarea la presedintia Camerei Deputatilor?
- Eu am spus ca inainte ca Adrian Nastase si PSD sa ia aceasta decizie, era nevoie de o negociere cu celelalte partide parlamentare pentru a gasi o solutie prin care sefia Camerei sa ramana la PSD. Nu am facut acest lucru, am fost intempestivi si am trecut imediat la vot... Consider insa ca am facut ceea ce trebuia atat pentru partid, cat si pentru Adrian Nastase. Acesta era zi de zi pe prima pagina a ziarelor. Uitati-va ca de cand nu mai este presedinte al Camerei Deputatilor procurorii nu mai ies in fiecare zi, dand declaratii din fata imobilelor lui Adrian Nastase, camerele de luat vederi nu mai transmit in direct aceste "evenimente". Asta este marea problema pentru Justitia din Romania. A fost "urmarit" pana cand a renuntat la functie. Este adevarat ca pierderea celei de-a treia pozitii in stat a lasat multora un gust amar, insa eu, personal, ma bucur si-l asigur pe Bogdan Olteanu, un politician din generatia mea, de tot sprijinul meu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.