Lovitura de proportii in sistemul bancar! O institutie din Bucuresti a reusit performanta sa acorde 300 de credite pentru nevoi personale pe baza unor acte falsificate. Gruparea, care a pus la cale escrocheria prin care s-au incasat fictiv aproximati

Lovitura de proportii in sistemul bancar! O institutie din Bucuresti a reusit performanta sa acorde 300 de credite pentru nevoi personale pe baza unor acte falsificate. Gruparea, care a pus la cale escrocheria prin care s-au incasat fictiv aproximativ 45 miliarde lei vechi, a fost anihilata de Serviciul de Investigare a Fraudelor al Politiei sectorului 4. Creierul intregii afaceri este o bucuresteanca in varsta de 31 de ani, condamnata la 13 ani pentru inselaciune.
Potrivit inspectorului principal Dumitru Cheaga, Marilena Moldoveanu si alti 2 complici de-ai sai, Cristian Iosca si Catalin Hol, nu au fost inca prinsi, insa pe numele lor exista deja mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Vasile Chirita a fost deja incarcerat in arestul Sectiei 14 din Capitala. Desi ancheta in acest caz se afla abia la inceput, politistii spun ca in perioada aprilie-octombrie 2005, Libra Bank - sediul central a dispus aprobarea a 300 de credite pe care gruparea le-a solicitat, folosind documente false. "Am stabilit ca in aceasta cauza au fost implicate 6 firme de la care proveneau adeverintele necesare obtinerii creditelor, desi persoanele care le solicitau nu erau angajate ale acestora. Vom continua verificarile si in privinta unor angajati de la Libra Bank, pentru ca exista posibilitatea ca acestia sa-si fi dat seama despre ilegalitatile care se comit, insa au omis sa sesizeze organele judiciare", ne-a declarat inspectorul Cheaga. Anchetatorii au aceasta banuiala deoarece au identificat niste acte prin care administratorii societatilor respective, oameni de buna-credinta, au anuntat banca despre faptul ca niciunul dintre angajatii lor nu a contractat credite pe care sa fi uitat sa le plateasca. Concret, infractorii plateau primele 2 rate la banca, dupa care se faceau nevazuti. Somatiile de plata soseau pe adresa firmelor ale caror stampile erau utilizate in fals pe actele unde infractorii declarasera ca sunt angajati. Desi o astfel de instiintare dateaza din iulie 2005, politistii spun ca Libra Bank a aprobat acordarea altor credite pana in luna octombrie.

Cum sa fentezi legea

Politistii spun ca Marilena Moldoveanu a racolat 15 persoane pentru a-si pune in aplicare afacerea cu credite, fiecare persoana avand un rol bine stabilit. Ea are de executat 13 ani inchisoare pentru inselaciune, insa in acest moment se afla in intreruperea pedepsei, deoarece este insarcinata in luna a opta. Pentru a scapa de puscarie, ea a adoptat de mai multe ori tactica aducerii pe lume a unui copil. Pentru obtinerea banilor de la banca, escroaca, impreuna cu alte 14 persoane, a comis mai multe inselaciuni, falsuri privind identitatea si falsuri sub semnatura privata.
Prin folosirea unor inscrisuri falsificate (adeverinte de salariu si in unele cazuri si acte de identitate), femeia a reusit sa obtina 300 de credite. "Banii luati de la banca intrau in buzunarele membrilor retelei, dar si ale celor ale caror nume erau folosite. Avem informatii ca femeia a actionat prin intermediari, unul dintre colaboratorii sai fiind Felix Nacea, broker in cadrul unei firme cu care Libra Bank avea incheiat contract de mandat. Actele falsificate ii erau incredintate acestuia, care, la randul sau, le prezenta bancii.
Creditele pentru nevoi personale solicitate variau intre 150 milioane lei vechi si 200 milioane lei vechi si au fost incasate prin sucursala Bucuresti - Sala Palatului si cea situata pe soseaua Stefan cel Mare", ne-a precizat inspectorul Cheaga. Pe numele unei singure firme din cele 6 folosite in aceasta escrocherie, s-au incasat 80-90 de credite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.