Grea e viata de detinut... sau usoara, daca te gandesti ca multi dintre cei care au trecut ce-l putin o data pe la racoare nu-si uita prima "dragoste". Multi s-au obisnuit si au gasit ceva cu care sa-si omoare timpul (sau, dupa caz, colegul de celula

Grea e viata de detinut... sau usoara, daca te gandesti ca multi dintre cei care au trecut ce-l putin o data pe la racoare nu-si uita prima "dragoste". Multi s-au obisnuit si au gasit ceva cu care sa-si omoare timpul (sau, dupa caz, colegul de celula), s-au apucat spre exemplu de pictura, s-au dedat la inovatii gastronomice, ingurgitand diverse obiecte contondente, de la furculite, cuie, piuneze, pe care, daca sunt cu stomacul in... piuneze, si le bat, dupa caz, in cap.

Grea viata la Jilava
Jilava este considerat penitenciarul cu cele mai proaste conditii din tara, a afirmat, fostul director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Iacob. La Penitenciarul Jilava gradul de suprapopulare este de 140%, in unele camere stau si cate 50 sau 60 de detinuti, cladirea in sine si toate instalatiile sunt foarte vechi, a declarat Marius Iacob.
La acest penitenciar calitatea apei lasa de dorit, iar hrana se prepara in conditii necorespunzatoare, pentru ca aparatura e foarte veche si ca nu este spatiu suficient pentru activitati socioeducative.
Din totalul unitatilor sistemului penitenciar romanesc, aproximativ 30% (incluzand spitalele penitenciar si centrele de reeducare) indeplinesc standardele minime europene, a precizat sursa citata. Marius Iacob a mentionat ca aceste standarde presupun faptul ca in unitatile respective se respecta cerinta asigurarii a 6 mc de aer pentru fiecare detinut, existenta unui pat pentru fiecare detinut si conditii cu privire la desfasurarea activitatilor in afara spatiului de detinere, imbaierea bisaptamanala si asigurarea calitatii hranei.

Mai putine incidente decat in multe tari ale UE
Numarul de incidente negative din penitenciarele din Romania - evadari, sinucideri, tentative de evadare, decese in penitenciare - este mai mic decat in multe tari ale Uniunii Europene (UE), a mai afirmat Marius Iacob. Astfel, anul trecut am avut o singura evadare, doua tentative de evadare si doua parasiri de la locurile in care detinutii desfasurau activitati lucrative, trei sinucideri si aproximativ o suta de decese, majoritatea din cauze naturale, a declarat Marius Iacob.
Pentru sistemul penitenciar romanesc anul trecut a fost cel mai bun din acest punct de vedere din ultimii 25 de ani, a precizat fostul director general al ANP. Conform acestuia, in 2006, pana la acest moment (n.r. 15 martie), nu s-a inregistrat nici o evadare si nici o tentativa de evadare. Totodata, el a spus ca in Franta, Spania sunt peste zece evadari pe an, 15 sau 20 de sinucideri anual, cate 200 sau 300 de decese pe an.
In prezent sunt 17.000 de detinuti recidivisti dintr-un total de persoane lipsite de libertate de 36.800 Cei mai multi recidiveaza din cauza conditiilor sociale, din cauza faptului ca nu au unde locui sau deoarece nu au unde sa lucreze, a declarat Marius Iacob.

Detinutii sunt gurmanzi: linguri, cuie, piuneze
Detinutii au formulat anul trecut aproximativ 200 de plangeri prin care semnalau comportamentul agresiv al gardienilor, insa in numai cinci cazuri s-a confirmat agresiunea, fiind dispuse masurile corespunzatoare.
Pe de alta parte, faptele de autoagresiune sunt mult mai multe. Unii detinuti inghit linguri, cuie sau pioneze. O alta agresiune frecventa consta faptul ca unii detinuti se taie, de obicei pe maini sau pe burta. Altii inghit pastille sau intra in refuz de hrana. Aproximativ jumatate dintre cei care au inghitit obiecte s-au taiat sau si-au infipt cuie in cap au ajuns la spital, restul fiind tratati la cabinetelor unitatilor respective.
Exista aproximativ 1.000 de persoane incadrate in sectorul medical al sistemului penitenciar si ca aproximativ 500 de functionari sau personal civil isi desfasoara activitatea, in domeniul reintegrarii sociale.

Aproximativ 700 de detinuti sunt pictori in inchisoare
Aproximativ 700 de detinuti picteaza. De asemenea, circa 500 de detinuti lucreaza in echipe de teatru, iar aproximativ 300 de persoane private de libertate publica articole de revista, participa la concursuri tematice si conferinte. Din ianuarie 2005 pana in prezent opt detinuti s-au casatorit. El a precizat ca dintre acestia, sase s-au casastorit cu oameni care nu sunt privati de libertate, iar doi cu cu alte persoane tot detinute.
In cadrul A.N.P. sunt angajati 40 de preoti ortodocsi, insa exista posibilitatea ca si reprezentantii altor religii sau culte sa desfasoare activitati religioase in penitenciare.

In top
Cel mai batran detinut este Aurel L. de 86 de ani, a afirmat. Aurel L., nascut pe 28 iulie 1919, a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru omor si este inchis la Penitenciarul Miercurea Ciuc, a precizat Marius Iacob. Detinutul care are cea mai mare perioada de detentie se numeste Anton T., sta in inchisoare din 1987 si are de executat 24 de ani pentru omor. In prezent el este inchis la Penitenciarul Poarta Alba. Cel mai periculos detinut este Konstantinos Passaris, care se afla la Penitenciarul Craiova, a anuntat Marius Iacob. Konstantinos Passaris a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru omor.
Marius Iacob nu mai este seful penitenciarelor din data de 10 martie cand i-a incetat detasarea la Ministerul Justitiei, el revenind in functia de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Iacob ii solicitase ministrului Justitiei Monica Macovei eliberarea din functie, din motive personale. Director general interimar al ANP a fost numit procurorul Alexandru Serban, director adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.