Proprietarii de autovehicule care nu se regasesc in baza de date a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) trebuie sa se adreseze societatii de asigurare cu care au incheiat polita de raspundere civila auto (RCA), se arata intr-un comunicat al
Proprietarii de autovehicule care nu se regasesc in baza de date a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) trebuie sa se adreseze societatii de asigurare cu care au incheiat polita de raspundere civila auto (RCA), se arata intr-un comunicat al CSA.
Baza de date a CSA poate fi accesata prin Internet la adresa http://cedam.csa-isc.ro, pentru verificare fiind necesara introducerea numarului de inmatriculare sau a seriei de caroserie, precum si a datelor prin care se dovedeste incheierea politei RCA. Persoanele care nu au acces la Internet au posibilitatea sa verifice daca figureaza in baza de date adresandu-se societatii de asigurare care a emis polita RCA sau Serviciului Informare si Relatii Publice din cadrul CSA.
Baza de date a fost creata de CSA in baza OUG 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate si in conformitate cu Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei 2000/26/CE privind armonizarea legislatiilor statelor membre privind asigurarea de raspundere civila pentru daunele decurgand din circulatia autovehiculelor (RCA).
Rolul acestei baze de date este asigurarea unei evidente centralizate a politelor RCA incheiate pe teritoriul Romaniei, atat in scopul unei mai bune urmariri a respectarii legislatiei, cat si pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informatii legate de existenta politei RCA pentru un anumit autovehicul.
Potrivit datelor CSA, ponderea vehiculelor inmatriculate pentru care au fost incheiate polite RCA se situeaza intre 65-75%. Practic, doar trei din cele cinci milioane de autovehicule inmatriculate sunt asigurate.
CSA a autorizat sa incheie polite pentru raspundere civila auto (RCA) valabile in 2006 un numar de 18 companii, si anume ABC Asigurari, Agras, Allianz-Tiriac Asigurari, Asiban, Ardaf, Omniasig-AGI, Asigurarea Ceccar-Romas, Asirom, Asitrans, BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Interamerican, Omniasig-Asirag, Omniasig, Astra, Unita si Generali Romania. Primele incasate de 15 asiguratori autorizati sa emita polite RCA s-au ridicat la 541,45 milioane de lei (136,51 milioane euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.