Avand in vedere vanzarile din cadrul licitatiei anterioare organizata de Casa Monavissa, s-ar putea spune ca oamenii cu bani au prins gustul investitiei. Daca tinem cont si de raportul dintre preturile de estimare, la arta plastica, si cel de adjudec
Avand in vedere vanzarile din cadrul licitatiei anterioare organizata de Casa Monavissa, s-ar putea spune ca oamenii cu bani au prins gustul investitiei. Daca tinem cont si de raportul dintre preturile de estimare, la arta plastica, si cel de adjudecare, este vizibil ca nu a lipsit competitia.
De pilda, "Geamia din Balcic", uleiul pe carton realizat de Jean Cheller, a fost adjudecat pentru 24.000 RON, lucrarea fiind evaluata intre 14.000 si 16.000 RON, in timp ce pastelul lui Stefan Luchian, "Dealul Hanganilor", supus licitatiei pentru a doua oara, dupa o perioada de circa trei luni, a fost adjudecat la pretul de pornire: 19.000 RON. In categoria lucrarilor intrate in competitie se afla si cea semnata de Kiomon Loghi, "Nice" ("Nisa"), ulei pe carton, pentru 20.000 RON, dublu fata de pretul de evaluare, urmata de "Natura statica cu mere" a lui Octav Bancila, vanduta cu 16.000 RON de la 13.680.
Surprinzatoare si de bun augur este si optiunea negustorilor/colectionarilor pentru nume mai putin vehiculate in cadrul vanzarilor de la casele de licitatie, chiar daca pretul oferit nu exprima adevarata valoare a lucrarii. Este cazul compozitiei "La vatra", ulei pe carton, purtand semnatura pictorului interbelic Aurel Fratila (1885-1940) adjudecata pentru 1.200 RON. Ofertele licitatiei de maine de la Casa Alis il aduc in prim plan pe Gheorghe Petrascu, uleiul pe panza "Trandafiri", o lucrare de exceptie, fiind evaluat la 87.500 RON. Samuel Mützner, Adam Baltatu, Hans Mattis Teutsch, Nicolae Vermont, Constantin Artachino si Kimon Loghi, ultimul cu mare succes la colectionari, in ultima vreme, sunt prezenti cu uleiuri pe panza sau carton, ale caror preturi de intrare in licitatie variaza intre 2.400 RON (Loghi) si 11.000 RON (Mützner). Amintim ca una dintre cele mai importante vanzari inregistrate la Petrascu, in cadrul aceleiasi case de licitatie, a atins, acum doi ani, pretul record de 20.000 euro pentru uleiul pe panza, 32X52 cm., intitulat "Sighisoara". Recunoscut pentru forta sa telurica, temperamentul echilibrat si viziunea optimista in elogiul adus lumii concrete, vizibile, dar si pentru materialitatea si stralucirea pastei, pentru densitatea si suculenta ei, imprumutandu-i stralucirea smaltului ceramicii, Petrascu ramane unul dintre cei mai reprezentativi pictori ai perioadei interbelice. Limbajul sau - fie ca abordeaza peisajul, natura statica sau portretul - dezvaluie o puternica individualitate creatoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.