Consilierul prezidential, Theodor Stolojan, a criticat modul in care bancile comerciale acorda si gestioneaza creditele, potrivit BBC.
Nu am criticat acordarea de credite de consum sau de credite ipotecare, ci cresterea profiturilor raportate
Consilierul prezidential, Theodor Stolojan, a criticat modul in care bancile comerciale acorda si gestioneaza creditele, potrivit BBC.
Nu am criticat acordarea de credite de consum sau de credite ipotecare, ci cresterea profiturilor raportate de catre banci care este neobisnuita, bancile inregistrand in 2005 castiguri din credite cu peste 25 la suta mai mari decat in 2004, a declarat, consilierul prezidential, Theodor Stolojan.
"Este neobisnuita, de exemplu, diferenta intre dobanzile pe care bancile le incaseaza la credite si dobanzile care le acorda la depozite pentru ca este, inca, foarte mare. Si in plus, in Romania, se pare ca problema comisioanelor bancare este scapata de sub presiunea pietei concurentiale", a afirmat Stolojan.
Acesta a precizat ca "dobanda trebuie sa acopere cheltuielile bancii, dar cand te duci cu un proiect la banca pentru obtinerea unui credit sunt destule banci care iti iau taxa de analiza a proiectului".
Nu intamplator, UE a adoptat recent o hotarare prin care sa oblige totusi bancile comerciale private sa faca transparente toate costurile, nu numai dobanda ci si comisioanele.
Theodor Stolojan a afirmat ca nu este nimic in neregula cu aceste comisioane practicate de bancile comerciale, doar ca ele sunt foarte mari. "Cresterea profiturilor este neobisnuit de mare intr-o economie in tranzitie", a mai adaugat consilierul prezidential.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.