Mai multi lideri ai partidelor, prezenti ieri la dezbaterea cu tema "Reforma constitutionala, o necesitate?", au fost de acord in privinta unei "reforme de fond" a sistemului politic si a legii fundamentale, care ar fi insa posibila doar in urma unor
Mai multi lideri ai partidelor, prezenti ieri la dezbaterea cu tema "Reforma constitutionala, o necesitate?", au fost de acord in privinta unei "reforme de fond" a sistemului politic si a legii fundamentale, care ar fi insa posibila doar in urma unor reflectii serioase. Ei au considerat ca o astfel de reforma nu se poate face prin adoptarea unor idei disparate, imprumutate din constitutiile altor tari, ci a unor masuri de ansamblu care sa reflecte "o stare de fapt, un lucru deja impamantenit" in Romania. Senatorul liberal Teodor Melescanu considera ca unul dintre principiile fundamentale pe care trebuie sa se cladeasca reforma presupune "neacceptarea unor masuri disparate care sa carpeasca un edificiu", cum ar fi ideea votului uninominal, a parlamentului unicameral sau desfiintarea Curtii Constitutionale. Melescanu a declarat ca unul dintre obiectivele reformei ar trebui sa fie eliminarea paralelismului dintre atributiile Senatului si ale Camerei Deputatilor, pe de o parte, si dintre presedinte si prim-ministru pe de alta. Liberalul s-a declarat in favoarea unei republici parlamentare. Liderul Fortei Democrate, Petre Roman, a criticat atitudinea Executivului de a emite un numar extrem de mare de ordonante de urgenta, considerand ca acest lucru trebuie impiedicat. In ce priveste raportul dintre presedinte si prim-ministru, Roman a afirmat ca este nevoie de un echilibru intre cele doua puteri pentru ca democratia sa le dea oamenilor sentimentul ca au intotdeauna pe ce sa se sprijine. "Pledez pentru un sistem echilibrat, la care presedintele sa poata fi tras de maneca", a sustinut Roman. El a intarit ideea ca Legea fundamentala trebuie sa "reflecte o stare de fapt, un lucru deja impamantenit". Senatorul PSD, Cristian Diaconescu, a enumerat o serie de prevederi ce lipsesc la ora actuala din Constitutie, care vor trebui cuprinse in viitor: dreptul la o buna administratie, la protejarea datelor cu caracter personal, la protectia consumatorului, dreptul de a sesiza mediatorul european, dreptul persoanelor in varsta. Social-democratul a criticat si el "imprumutul" de prevederi din constitutiile altor tari, afirmand ca nu avem cultura necesara de a le da sens. Dezbaterea a fost organizata de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir. (Raluca PAPADOPOL)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.