Nejucat astazi, retinut de publicul larg printr-o singura piesa de mare succes, Micul infern, Mircea Stefanescu (1898-1982) este un dramaturg de referinta din perioada interbelica. Perceptia critica asupra operei sale a oscilat de la aprecieri laudat
Nejucat astazi, retinut de publicul larg printr-o singura piesa de mare succes, Micul infern, Mircea Stefanescu (1898-1982) este un dramaturg de referinta din perioada interbelica. Perceptia critica asupra operei sale a oscilat de la aprecieri laudative in epoca la o anumita reticenta, astazi, cand unii il considera doar "un dramaturg agreabil", e adevarat "posesor al unei remarcabile tehnici dramatice, avand simtul replicii si stiinta piesei bine facute". Evident, Mircea Stefanescu este mai mult decat atat, putand fi comparat cu oricare dintre congenerii sai, fara a fi astfel dezavantajat. Profesionist al scenei, Mircea Stefanescu fusese remarcat de Eugen Lovinescu, apreciat de Camil Petrescu si de altii. A excelat in "comedia de salon", cu efecte melodramatice, dar este si autorul unor drame care nu sunt deloc neglijabile: Veste buna, drama ibseniana, Casa cu doua fete sau Ave Maria. Comedia zorilor (1931), prima piesa importanta a lui Mircea Stefanescu, surprinde cu finete, dupa cum s-a spus, "irationalitatea vietii sentimentale", schitand un tip de personaj care se va dezvolta original in creatia sa, in care tema iluziei este predominanta. Mircea Stefanescu - viata ca o iluzie este titlul noii emisiuni de serie Clasicii dramaturgiei universale, realizata de Pusa Roth si subsemnatul, pe care va invitam sa o ascultati duminica 26 martie, la ora 19.00, la Radio Romania Cultural. Pe langa comentarii, fragmente de piese din fonoteca, emisiunea cuprinde si un fragment in premiera din Casa cu doua fete (1946), interpretat de Delia Nartea (Luciana), Mihai Dinvale (Radu), Dan Condurache (Mihai), Claudiu Istodor (Zidarul).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.