In Romania, comparativ cu tarile Uniunii Europene, sunt "foarte multi pacienti cu tuberculoza", insa, in acelasi timp, "tara noastra are cea mai mare rata de vindecari din Europa".
"Vestea buna este ca, in tara noastra, in anul 2005 s-au inreg
In Romania, comparativ cu tarile Uniunii Europene, sunt "foarte multi pacienti cu tuberculoza", insa, in acelasi timp, "tara noastra are cea mai mare rata de vindecari din Europa".
"Vestea buna este ca, in tara noastra, in anul 2005 s-au inregistrat mai putine cazuri noi decat in anul 2002. Astfel, in 2002 s-au inregistrat 29.000 de cazuri noi, in timp ce in 2005, numarul acestora a scazut la 22.600. Aceasta inseamna ca, in urma cu patru ani, erau 142 de cazuri noi si recidive la 100.000 de locuitori, iar anul trecut s-au inregistrat 126,4 cazuri noi si recidive la 100.000 de locuitori. In ceea ce priveste rata deceselor cauzate de tuberculoza nu stam nici bine, nici rau: 9-10 decese anual la 100.000 de locuitori", ne-a declarat prof. dr. Paul Ioan Stoicescu, de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
In ceea ce priveste atitudinea pacientilor fata de tratamentul prescris, prof. Stoicescu ne-a spus ca exista, inca, foarte multi pacienti "indisciplinati" care nu urmeaza tratamentul de la un capat la altul: "Tratamentul este gratuit si, in cazul pacientilor disciplinati, are o durata de sase luni. Pentru fiecare dintre acesti pacienti, statul roman cheltuieste 10-15 milioane de lei pe tratament. Din pacate, avem multi pacienti care urmeaza tratamentul timp de doua-trei saptamani, dupa care vad ca se simt bine si il intrerup. Ei nu stiu, insa, ca dupa doua-trei saptamani nu sunt nici pe jumatate vindecati. Mai mult, germenii capata o mai mare rezistenta si pacientul va avea nevoie de tratament timp de 24 de luni. In aceaste conditii, statul va cheltui cu el intre 200 si 500 de milioane de lei. In cazul tuberculozei, oricum, pacientul nu se vindeca complet".
Daca bolnavul urmeaza tratamentul prescris, dupa doua saptamani devine necontagios. Pe de alta parte, prof. dr. Stoicescu a explicat faptul ca "omul se poate infecta in copilarie, iar bacilii care determina aparitia tuberculozei se pot destepta chiar si peste 20 de ani, ajutati si de alti factori precum stresul, alimentatia necorespunzatoare, alcoolul. In Romania, cei mai multi pacienti cu tuberculoza provin din mediile cu probleme socio-economice".
Prof. dr. Paul Ioan Stoicescu a mai precizat, ieri, cu ocazia "Zilei mondiale de lupta impotriva tuberculozei", ca tara noastra are o rata de succes terapeutic de peste 82 la suta, fiind cea mai mare din Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.