Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si reprezentantii farmacistilor au semnat, ieri, un protocol privind modul de eliberare a medicamentelor. Astfel, au fost stabilite situatiile in care medicamentele prevazute in "Nomenclatorul medicamentelor de uz
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si reprezentantii farmacistilor au semnat, ieri, un protocol privind modul de eliberare a medicamentelor. Astfel, au fost stabilite situatiile in care medicamentele prevazute in "Nomenclatorul medicamentelor de uz uman" a fi eliberate doar pe baza de prescriptie medicala vor putea fi eliberate si fara ca pacientul sa prezinte reteta. Conform protocolului, farmacistul poate elibera acest gen de medicamente, fara a i se prezenta reteta, pacientilor cronici care din diverse motive nu au putut ajunge la medic, dar care sunt cunoscuti de farmacist sau se afla in evidentele farmaciei ca utilizatori ai medicamentului solicitat, pacientilor care prezinta un bilet de iesire din spital sau o scrisoare medicala, pacientilor care prezinta o prescriptie a carei valabilitate a expirat, pacientilor care prezinta o schema de tratament parafata de medicul prescriptor, pacientilor aflati in tranzit si care trebuie sa continue un tratament. De asemenea, farmacistul "mai poate actiona in interesul bolnavului, in limita competentelor sale, atunci cand pacientul care adreseaza o solicitare de eliberare a unui medicament fara a avea o prescriptie medicala se afla in mediul rural, intr-o localitate care are cabinet medical, dar in care nu este prezent medicul, se afla intr-o localitate in care nu exista cabinet medical sau se afla in alte situatii de urgenta in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pana la obtinerea unei retete". Totodata, farmacistii vor trebui sa ceara pacientilor sau apartinatorilor acestora informatii privind urgenta cererii sale: medicatie curenta, alte afectiuni, alergii.
Dozele eliberate pot fi pentru maximum 24 de ore in zilele lucratoare si maximum 72 de ore pentru sfarsitul de saptamana. Medicamentele psihotrope si stupefiante se elibereaza in continuare numai pe baza de reteta.
Protocolul va intra in vigoare la 1 aprilie a.c. "Speram ca prin punerea in aplicare a acestui protocol sa mai inceteze fenomenul automedicatiei. Din pacate, nu avem un studiu privind automedicatia in Romania", a spus Nicolaescu. Conform reprezentantilor farmacistilor, 28-30 la suta din populatie isi administreaza, deseori, medicamente "dupa ureche".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.