Intr-o comuna din judetul Alba, sute de localnici si turisti plang iarna in hohote de ras, asistand la o ceremonie mai putin obisnuita. Iarna pleaca pe pustii... O data cu despartirea de ea, obstea satului si-a ingropat de buna voie cheful.
Intr-o comuna din
judetul Alba, sute de
localnici si turisti plang iarna in hohote de ras, asistand la o ceremonie mai putin obisnuita.


Iarna pleaca pe pustii... O data cu despartirea de ea, obstea satului
si-a ingropat de buna voie cheful. Petrecerile si mesele copioase ce i-au tinut in case pe cei care s-au temut de muscatura gerului devin de acum prohibite. Inmormantarea iernii inseamna pentru localnici uitarea. Uitarea tuturor distractiilor, o data cu schimbarea anotimpurilor.
""Inmormantarea Farsangului"", traditie populara maghiara a carei data de aparitie s-a pierdut in negura vremurilor, are loc la lasarea secului, la prinderea Postului Pastilor.
Atrasi ca de un magnet, turisti din tara, dar si din strainatate au venit la Rimetea sa vada si sa fie aproape de obste in momentul in care se termina periplul tinerilor pe la casele fetelor de maritat. Haiduci, preoti, bocitoare, draci, clovni, dar si mirese sau simpli tarani gatiti in straie populare au strabatut ulitele satului pentru a incalca orice regula. Obiceiul pastrat cu sfintenie de comunitatea de maghiari din comuna Rimetea seamana mai degraba cu un alai de nunta intalnit in oricare sat din Transilvania.
MASCATI. De fapt, totul este o satira ironica la adresa satenilor care in anul precedent au fost lenesi, la adresa fetelor care risca sa ramana batrane, a feciorilor care au cam luat-o pe bautura si a altora, care au uitat unele reguli de bune maniere stabilite in obste de ani sau de sute de ani. Hidosi sau nu, veseli sau aparent tristi, mascatii din alaiul ce insoteste ""cortegiul funerar"" au avut grija sa le ""insemne"" pe fetele tinere sau pe cei care au probleme de sanatate sau de alta natura, pentru a alunga raul si duhurile rele, in asteptarea sarbatoririi Sfintelor Pasti, Invierea Domnului Iisus Hristos.
Pe ulite s-au perindat maghiarii si romanii veniti din imprejurimi, dar si de foarte departe. Au asistat la inmormantarea tuturor ispitelor, plangand in hohote de ras, oaspeti din Ungaria, Germania, Suedia, Slovenia, dar si oficialitati judetene. ""Cred ca anul acesta, localitatea Rimetea si-a marit populatia de cel putin noua sau zece ori. Atata popor nu am vazut pe ulitele satului niciodata. Eu multumesc celor de la Consiliul Judetean Alba care se pare ca si-au bagat bine coada in ceea ce inseamna organizarea acestei manifestari"", a spus unul dintre turistii sositi la sarbatoarea inmormantarii Farsangului. Dincolo de traditionalul alai de inmormantare, cei prezenti la Rimetea au putut asista la un spectacol folcloric de limba maghiara si la o minunata seara de opera la care, spre deosebire de alte localitati ale judetului, sala a fost arhiplina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.