Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va acorda, in cadrul Programului Fermierul, credite in valoare totala de 50 milioane lei noi destinate finantarii intreprinzatorilor din zonele rurale, informeaza CEC.
Circa 25 de milioane lei noi vor fi
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va acorda, in cadrul Programului Fermierul, credite in valoare totala de 50 milioane lei noi destinate finantarii intreprinzatorilor din zonele rurale, informeaza CEC.
Circa 25 de milioane lei noi vor fi din surse ale Ministerului Agriculturii, restul sumei - 25 de milioane lei noi - din surse proprii.
Potrivit CEC, creditele acordate in cadrul acestui program vor fi disponibile, incepand cu luna aprilie, prin 1.214 din cele 1.407 unitati CEC existente pe intreg teritoriul Romaniei, atat in mediul urban cat si in cel rural.
Beneficiarii acestui tip de credit sunt producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative, societati agricole private, precum si societati comerciale cu capital privat constituite conform legislatiei in vigoare. Valoarea creditului acordat se stabileste in functie de obiectivul de investitii al solicitantului (MAPDR) si se situeaza intre 17.500 si 875.000 RON (intre 5.000 si 250.000 euro). Dobanda la creditele acordate din fondurile MAPDR este de 5% pe an. Potrivit CEC, in cazul in care valoarea creditului solicitat depaseste valorile maxime stabilite de MAPDR, diferenta, care se va completa din fondurile proprii ale CEC, va fi acordata in conditiile bancii si va avea dobanda la zi a creditului pentru investitii. Pentru a obtine credite din Programul Fermierul nu este necesara contributia proprie a solicitantului, dar sunt cerute garantii materiale (ipotecare). Perioada de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioada de gratie la plata ratelor de credit de pana la cinci ani (1-5 ani) si cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie si la plata dobanzii. Participarea CEC in acest program ofera bancii posibilitatea de a valorifica reteaua sa de unitati, cea mai mare din sistemul bancar romanesc, dar si dezvoltarea activitatii in zonele rurale. CEC se afla in continuare intr-un amplu proces de restructurare, urmand sa fie privatizata. A fost complet reorganizata activitatea bancii, atat la nivel central, cat si in teritoriu, a crescut numarul personalului care lucreaza direct cu clientii, concomitent cu reducerea numarului de salariati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.