20 Martie 2006de Filip Tudorachi

Lectura de 4 minute

Firmele de paza ale gruparii mafiote moldovenesti conduse de raketul Vasile Rodideal aplica legea junglei in Suceava, Iasi si Bihor. Caracatita se extinde, si o data cu ea santajele, extorcarile, taxele de protectie, bataile si reglarile de conturi i

Firmele de paza ale gruparii mafiote moldovenesti conduse de raketul Vasile Rodideal aplica legea junglei in Suceava, Iasi si Bihor. Caracatita se extinde, si o data cu ea santajele, extorcarile, taxele de protectie, bataile si reglarile de conturi in stil mafiot. Ultimele ispravi ale grupului ""Force Guard & Moldavia"" s-au petrecut la Oradea, orasul de bastina al ministrului de Interne Vasile Blaga.

Povestea a rabufnit in momentul in care, la inceputul lui martie, politistii suceveni au dezvaluit presei ca mai multe firme de paza si protectie din Suceava sunt suspectate ca, sub acoperirea efectuarii de activitati specifice, au recurs la amenintari sau santaj pentru a incheia contracte cu agenti economici. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca sunt persoane care nu au dreptul sa detina astfel de firme, pentru ca au antecedente penale chiar in zona in care ei actioneaza, cum ar fi furturi sau jafuri. Onofrei a mai spus ca exista suspiciuni ca unele firme de acest gen apeleaza la santaj si amenintari pentru ca proprietarii unor societati sa incheie contracte de paza.
Desi faptele prezentate erau extrem de grave, Onofrei s-a sfiit sa si nominalizeze aceste firme. Jurnalul National a aflat si de ce: pe lista prefectului figura la loc de cinste o firma cu ""renume"", avand legaturi dintre cele mai dubioase cu lumea interlopa, insa beneficiind si de protectia unor oameni importanti de la Politia suceveana. Este vorba de societatea ""Best Protect of Bucovina"", infiintata in 2005 pentru a acoperi urmele fostei societati ""Force Guard&Moldavia"" (FGM) din Vatra Dornei, veriga importanta intr-un grup de firme cu actionariat ambiguu, ale carui ramuri sunt raspandite aparent fara noima in orase precum Iasi, Vaslui, Botosani, Tulcea, Piatra-Neamt si, mai nou, Oradea.
RETEAUA. La o verificare amanuntita am identificat un conglomerat de firme ce miroase de la o posta a evaziune fiscala. De exemplu, SRL-urile din Iasi si Neamt se numesc la fel - Force Guard of Moldavia CO SRL (infiintate in 1995). Atat doar ca firma din Neamt abia isi duce zilele, in timp ce societatea din Iasi a avut peste un milion de euro cifra de afaceri in 2004. In acelasi stil de ""management"", firma din Vatra Dornei a fost botezata Force Guard&Moldavia si, chiar daca patronii sai declarau acum doi ani ca a intrat in faliment, ea a avut in 2004 o cifra de afaceri de peste trei miliarde. Ea a ramas activa pentru diverse operatiuni finaciare, dar ""grupul"" a decis infiintarea altor societati: una in 2004 botezata Prima Security FGM SRL si alta in 2005 - Best Protect of Bucovina SRL. In 2003 s-a infiintat la Tulcea compania FGM Security, care a deschis doi ani mai tarziu un SRL identic ca denumire la Oradea pe care
l-au intitulat ""filiala"",
dar care nu e declarat la Registrul Comertului ca punct de lucru, ci ca entitate separata. In fine, la Iasi mai functioneaza din 2005 o alta societate - Agentia de detectivi FGM si FGM Tour - care sunt pastrate in conservare.
MAFIA MOLDOVEANA. Ambiguitatea actionariatului din toate aceste firme - patroni sunt ieseanul Traian Pricop in varsta de 38 de ani si Otilia Bocman in varsta de numai 22 de ani - accentueaza ideea ca cei doi sunt niste interpusi. Odata infiintat SRL-ul din Oradea, judetul Bihor a ajuns scena unor activitati mafiote ""ca la carte"". Practicile de ""ofertare"" ale FGM au inceput foarte curand sa aduca si primele rezultate: din senin, diverse cluburi sau restaurante din oras au inceput sa foloseasca serviciile de paza ale FGM, chiar daca in judet functioneaza de ani buni circa 18 firme de profil. Faima FGM a inceput sa apara in momentul in care s-a aflat si identitatea responsabilului ""de zona"" al FGM, care figureaza, de altfel, ca administrator al firmei. Este vorba de moldoveanul Ghenadie Bivol, al carui trecut face legatura intre grupul de firme si personaje ale lumii interlope de dincolo de Prut. De ceva timp, Politia ieseana il are in vizor pe Bivol. Acesta a fost membru in trupele moldovenesti care au fost dislocate in Transnistria in timpul razboiului cu separatistii transnistreni. Ghenadie Bivol a intrat in Romania pe filiera lui Vasile Rodideal, arestat de Politia Iasi pentru detinere de arme de foc si munitie, dar si pentru tentativa de omor, pentru trafic de droguri si trafic de persoane. Rodideal este recuperator de meserie si detine cateva case de schimb valutar. Ghenadie Bivol este partenerul lui Rodideal in afacerile de schimb valutar. In urma informatiilor cum ca Ghenadie Bivol este cel trimis sa incaseze taxele de protectie pentru grupul lui Rodideal, politistii ieseni au incercat sa-l prinda in flagrant, fara reusita insa. In timp ce Rodideal este la puscarie, Ghenadie Bivol are grija de familia arestatului si se ocupa de afacerile acestuia.

ARME DE FOC. Vasile Rodideal sta la puscarie pentru tentativa de omor si port de arma militara

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.