Obtinerea cu documente false de credite de nevoi personale de la banci a devenit un fenomen in Romania. Explozia creditului de consum din anul 2003 a avut ca efect si cresterea numarului de persoane care au reusit sa pacaleasca sistemul bancar. Ca in

Obtinerea cu documente false de credite de nevoi personale de la banci a devenit un fenomen in Romania. Explozia creditului de consum din anul 2003 a avut ca efect si cresterea numarului de persoane care au reusit sa pacaleasca sistemul bancar. Ca in orice domeniu in care se invart mari sume de bani, s-au format rapid bande bine organizate de asa-zisi ""fraudulenti"".

Lumea interlopa se implica masiv in obtinerea de credite pentru nevoi personale nenominalizate prin falsificarea documentelor necesare obtinerii unui credit. Totul incepe din cauza ca oamenii au nevoie de bani. Ori au salariile prea mici, ori nu lucreaza deloc si spera sa isi faca viata mai usoara cu creditul contractat. De cele mai multe ori, omul incearca sa isi deschida o mica afacere, sa investeasca banii, astfel incat sa isi poata permite sa plateasca lunar ratele la banca si sa mai puna si ceva deoparte. Pentru 10.000 de romani, ""creditul"" este practic singura solutie de a-si imbunatati traiul de zi cu zi. Iar obtinerea unui credit prin falsificarea de documente vine pentru om ca o ""gura de aer"". Persoanele care primesc credit prin astfel de metode trebuie ""sa dea afara"" celor care i-au ajutat o suma intre 1.000 si 1.700 de euro, in functie de grupare si de valoarea creditului, care nu depaseste de obicei suma de 5.000 de euro. Fiecare grupare ""ajuta"" circa 10-15 persoane pe saptamana sa obtina credite de la diferite banci, societati de credit sau case de economii. Din afacerea asta, fiecare grupare castiga saptamanal peste 10.000 de euro.
FILIERE CREDITE. La nivelul Capitalei, lumea interlopa actioneaza in zonele sarace. Rahova, Baicului sau Ferentari sunt doar cateva dintre zonele Bucurestiului unde nivelul saraciei este foarte ridicat, iar ""geambasii de credite"" isi desfasoara activitatea cu succes. La sfarsitul lunii noiembrie 2005, politistii bucuresteni au reusit sa prinda o grupare care prin inselaciune a obtinut mai multe credite pentru nevoi personale. Ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au fost sesizati in legatura cu comiterea unor infractiuni de inselaciune in sistemul bancar de acordare a creditelor pentru nevoi personale. Impreuna cu politisti de la Serviciile Supravegheri Operative si Investigatii, Cercetari Penale si de Interventie Rapida au prins o grupare de sapte persoane. Unul dintre cei prinsi a solicitat unei agentii financiar-bancare din Bucuresti acordarea unui credit bancar in valoare de 16.000 lei noi, aproximativ 5.000 de euro. Acesta a prezentat pentru acordarea creditului documente false referitor la venituri si locul de munca. Gruparea era formata din: U. Alexandru (45 ani), din Sectorul 3, G. Sandu (31 ani), cunoscuti cu antecedente penale, M. Niculae (48 ani), I. Constantin (46 ani), toti din jud. Calarasi, N. Florian (30 ani), G. Vasile (31 ani), ambii din Sectorul 3, si S. Vasile (54 ani), din Sectorul 6. In autoturismul lui Sandu au fost gasite 17 carti de identitate, trei stampile de la trei firme, precum si contracte individuale de munca si adeverinte de salariu completate sau in alb. Gruparea a obtinut in perioada iulie-noiembrie 2005 credite pentru nevoi personale de la diverse unitati bancare din Capitala insumand peste 200.000 RON. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti i-a retinut pe cei sapte pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, tentativa la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Un alt caz de fraudare a sistemului bancar este cel al unui om de afaceri din Timisoara, administratorul a zece firme. Acesta este acuzat ca a intocmit carti de munca false, folosindu-se de o stampila contrafacuta a Inspectoratului Teritorial de Munca Timis. Mai multe persoane au obtinut acte false, pe care le-au depus la banci pentru obtinerea unor credite. Politia a aflat ca, la scadenta, imprumuturile nu erau rambursate. In perioada mai-august 2004, bancile au fost pagubite cu circa 700 de milioane de lei.

SOLUTIE. Manati de saracie, oamenii isi risca libertatea pentru obtinerea unui credit


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.