Nu exista dovezi ca Slobodan Milosevici ar fost otravit, indica un raport toxicologic preliminar. In schimb, un lucru este sigur: familia a decis sa nu stea la capataiul fostului presedinte, invocand ""amenintarile autoritatilor de la Belgrad"". S

Nu exista dovezi ca Slobodan Milosevici ar fost otravit, indica un raport toxicologic preliminar. In schimb, un lucru este sigur: familia a decis sa nu stea la capataiul fostului presedinte, invocand ""amenintarile autoritatilor de la Belgrad"".

Scenariul otravirii pare tot mai putin probabil in faimosul caz Milosevici. Raportul toxicologic dat publicitatii ieri nu a scos la iveala vreo urma de substanta suspecta care sa ridice noi semne de intrebare cu privire la cauza decesului fostului lider iugoslav. Nici rifampicina, un antibiotic care putea avea efecte adverse periculoase pentru Milosevici, care era sub tratament pentru probleme cardiace, nu a fost identificata in mostrele analizate de medicii olandezi. ""Deocamdata, nu exista dovezi privind o eventuala otravire. Doresc sa subliniez ca discutam despre rezultate preliminare"", a spus presedintele Tribunalului Penal International, judecatorul Fausto Pocar.
OBIECTE NEPERMISE. Daca probele prelevate din trupul neinsufletit al lui Milosevici nu le-au oferit multe noutati anchetatorilor, se pare ca celula fostului detinut era o permanenta surpriza pentru gardienii de la centrul de detentie de la Scheveningen. Grefierul TPI a declarat ca autoritatile au gasit, in trecut, obiecte de ""contrabanda"" in celula fostului presedinte iugoslav. ""Atunci cand au fost gasite aceste obiecte de contrabanda, cu ocazia unei perchezitii, McFadden (directorul centrului de detentie al Natiunilor Unite - n.r.) a dispus masuri imediate"", a declarat grefierul intr-o conferinta de presa. Oficialul a raspuns astfel informatiilor din presa potrivit carora in celula lui Milosevici ar fi fost descoperite, in decembrie si ianuarie, medicamente neprescrise.
NECROLOG. La Belgrad, unde sicriul lui Milosevici s-a aflat, pentru ultima zi, la Muzeul Revolutiei, cel mai vechi ziar sarb a publicat un necrolog extrem de amar, care facea nota discordanta de restul anunturilor de gen dedicate lui Milosevici. ""Va multumim pentru minciuni si furturi, pentru fiecare picatura de sange varsata din vina dumneavoastra. Pentru teama si indoiala, pentru generatiile pierdute, pentru visele neimplinite, pentru ororile unui razboi pe care l-ati dus fara sa ne intrebati. Ne amintim de tancurile de pe strazile Belgradului, de sangele de pe trotuar. Ne amintim de Vukovar. Ne amintim de Dubrovnik. Ne amintim de Krin si Krajna, de Srajevo si Srebrenita. Avem multe amintiri si vise pierdute"", se arata in necrologul semnat ""Cetatenii Serbiei care isi amintesc"".
SE SAPA GROAPA. La Pozarevaci, orasul natal al lui Slobodan Milosevici, pregatirile pentru inmormantarea propriu-zisa au inceput. Mai multi muncitori au inceput sa pregateasca groapa, iar autoritatile locale fac demersuri pentru a-i primi cum se cuvine pe cei veniti sa-l petreaca pe ultimul drum. In jur de 2.000 de sarbi din Bosnia si-au anuntat deja prezenta si vor sosi cu autocarul. Deplasarea a fost organizata si finantata de Partidul Socialist din Bosnia.
In ciuda multimii de simpatizanti prezenti la inmormantare, Slobodan Milosevici nu va merge pe ultimul drum alaturi de familie. Milorad Vucelici, un reprezentant al Partidului Socialist, a anuntat ca atat vaduva, cat si cei doi copii ai fostului presedinte iugoslav - Marko si Marija - nu vor fi prezenti la funeralii ""din cauza amenintarilor si santajului autoritatilor sarbe care o vizau pe Mira Markovici"", sotia lui Milosevici.

TRIBUNAL INUTIL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.