A trebuit sa cada un cap important din PSD - ma refer la domnul Adrian Nastase - pentru ca partidul sa ia mai in serios reforma sa morala, singura care il poate salva de o degringolada iminenta. In doua luni jumatate, partidul a scazut in electorat d
A trebuit sa cada un cap important din PSD - ma refer la domnul Adrian Nastase - pentru ca partidul sa ia mai in serios reforma sa morala, singura care il poate salva de o degringolada iminenta. In doua luni jumatate, partidul a scazut in electorat de la 32 la circa 20 la suta (cifra valabila inaintea demisiei domnului Nastase). Aceasta situatie putea fi evitata, daca partidul ar fi aruncat lest la inceputul "crizei Nastase". Ori, partidul continua sa nu inteleaga ca nesanctionat nu va putea trece prin actuala criza, perseverand in manevre politicianiste, pentru a-si pastra pozitia de presedinte de Camera, obtinuta de altfel dupa ultimele alegeri parlamentare, dar ca urmare a neatentiei partidelor din Alianta DA.
O masura potrivita ar fi, de pilda, ca partidul sa preia cat mai repede initiativa ministrului Justitiei, doamna Monica Macovei, privind controlul averilor demnitarilor (daca ii da mana, desigur...). PSD-ul si-ar putea folosi - pentru a-si dovedi buna credinta - forta argumentativa pentru instituirea controlului declaratiilor de avere, alta problema arzatoare si cu impact in electorat.
Electoratul ar mai saluta si o autopurificare in partid, care sa elimine din conducere elementele compromise; presedintele organizatiei PSD din Teleorman a cerut, de pilda, ca in conducerea partidului sa nu ramana nici un membru din fostul guvern, condus de Adrian Nastase si ca, in viitor, posturile de conducere sa fie scoase la concurs.
Fara o transfuzie cu sange proaspat, PSD-ul nu poate depasi actuala criza; ea face inevitabila, insa, si o modificare de identitate politica, in sensul indepartarii de neocomunism, oricum de preferat unei implozii.
Presiuni in vederea unei reforme urgente face si Partidul Socialistilor Europeni - o delegatie a lor urmand sa soseasca la Bucuresti zilele acestea.
Fruntasii PSD sunt, insa, mai curand preocupati de imagine si de pastrarea pozitiilor de putere. Astfel, deputatul PSD Victor Ponta a cerut ca functia de presedinte al Camerei Deputatilor sa ramana la PSD, ceea ce e greu de admis; pe de alta parte, in PSD se desemneaza o tendinta de trecere in PD.
Presedintelui Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, nu-i ramane deci mult timp de reflexie. Dupa cum declara deunazi domnul Ioan Rus, presedintele grupului de la Cluj, domnului Geoana i se cere sa-si asume "decizii curajoase in momente delicate". Altfel spus, reforme prospective, nu tardive...
Nu de alta, dar ca sa nu se creada ca PSD-ul se reformeaza doar sub presiunea Justitiei...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.