Primul duel televizat dintre principalii candidati la alegerile generale din Italia, de luna viitoare - premierul italian Silvio Berlusconi si liderul opozitiei, Romano Prodi, s-a purtat, marti seara, la ora de maxima audienta, sondajele realizate du
Primul duel televizat dintre principalii candidati la alegerile generale din Italia, de luna viitoare - premierul italian Silvio Berlusconi si liderul opozitiei, Romano Prodi, s-a purtat, marti seara, la ora de maxima audienta, sondajele realizate dupa dezbatere indicand o victorie a lui Prodi, a informat presa din peninsula. Dezbaterea s-a bucurat de o audienta nemaiintalnita, demna de partidele de fotbal: peste 16.000.000 de telespectatori italieni (52,13%). In cadrul celor 90 de minute cat a durat confruntarea, cei doi adversari au atacat probleme la ordinea zilei in Italia, de la chestiunea imigrantilor pana la controversa referitoare la conflictul de interese. Impresia imediata a comentatorilor a fost cea a unei evidente egalitati a celor doi protagonisti, insa seful Guvernului de la Roma a admis, la finalul dezbaterii, ca nu a fost prea convingator in incercarea de a convinge electoratul asupra programului sau, in vreme ce Prodi s-a declarat foarte multumit pentru felul in care a reusit sa isi prezinte oferta politica, noteaza Reuters. Mai ales in conditiile in care, aminteste presa de la Roma, este pentru prima data de la alegerile din 1996, castigate atunci de coalitia de centru-stanga a lui Prodi, cand cei doi adversari politici s-au aflat intr-o confruntare televizata fata in fata. Berlusconi a profitat de ocazie pentru a lansa noi sageti impotriva opozitiei, acuzand-o ca este dominata de comunisti. Prodi a replicat, apreciind ca singurul "record" al Guvernului condus de Berlusconi a fost cel al promovarii unor legi care au fost in interesul primului-ministru. Totodata, fostul sef al Comisiei Europene a marsat pe faptul ca Italia nu are inca o lege a conflictului de interese, fapt care i-a permis lui Berlusconi sa isi consolideze imperiul media. Seful Executivului a afirmat insa ca nu se simte "povara conflictului de interese", si ca televiziunile pe care le detine si-au pastrat mereu echidistanta. Luni, Silvio Berlusconi a parasit, infuriat, emisiunea la care participa, deranjat de intrebarile reporterului referitoare la afecerile sale si la conflictul din Irak. La finele saptamanii trecute, procurorii italieni au cerut ca premierul sa fie trimis in fata instantei sub acuzatia de coruptie.
Alegerile generale din Italia vor avea loc pe 9 si 10 aprilie, iar in toate sondajele recente de opinie Berlusconi, liderul aliantei de dreapta "Casa Libertatilor", este devansat de Prodi, lider al coalitiei de stanga, cu patru procente, fapt care, sustin analistii, a accentuat nervozitatea premierului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.