I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului: Optimismul nostru este moderat pentru moment. Desigur, nu ne asteptam la o biruinta imediata a demersurilor noastre, insa votul din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor este
I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului: Optimismul nostru este moderat pentru moment. Desigur, nu ne asteptam la o biruinta imediata a demersurilor noastre, insa votul din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor este de natura sa ne dezamageasca si sa ne intristeze pentru lipsa de patriotism si de demnitate nationala. Vom continua demersurile noastre si in Senat si, daca va fi cazul, ii vom solicita presedintelui sa nu promulge legea. Daca o va promulga, ne vom adresa, cu siguranta, instantelor superioare. Fundatia Gojdu de la Sibiu trebuie neaparat sa recupereze bunurile lasate de Emanuil Gojdu prin Testament, iar pentru aceasta vom incerca toate procedurile legale la nivel national si international. Vom avea rabdare sa parcurgem toate etapele legale posibile. Insa deocamdata constatam ca nu exista vointa politica, vointa politica care ar trebui sa fie expresia vointei nationale. Noi cunoastem cum simte poporul si constatam ca actele alesilor nu coincid cu simtamintele si dorintele poporului.
Asteptam pozitia presedintelui Basescu
I.P.S. Sofronie de la Jula, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria: Personal -si cred ca toti ierarhii din cele trei sinoade mitropolitane - consider ca ceea ce s-a petrecut atazi (ieri, n.red.) la Comisia Juridica nu ne descurajeaza. Aceasta nu exclude o anumita dezamagire, dar nu suntem descurajati, nu ne-am pierdut speranta. Suntem consecventi cu noi insine. Ne mentinem pozitia cu toata hotararea de pana acum. Asteptam sa vedem cum va vota plenul Camerei Deputatilor si profitam de ocazie pentru a lansa un ultim apel catre plenul Camerei pentru a tine cont de punctul de vedere al Bisericii. In Comisia Juridica noi ne-am precizat foarte clar punctul de vedere si anume: rugam respingerea Ordonantei de Urgenta sau retragerea ei. In urma discutiilor purtate, noi nu ne-am schimbat punctul de vedere. Este bine sa reamintim faptul ca nu am vorbit in nume personal, ci am fost purtatorii de cuvant ai Fundatiei Gojdu. Mai exact, cei trei ierarhi care am fost astazi la Comisia Juridica am reprezentat fiecare cele trei mitropolii ale Transilvaniei - Mitropolia Ardealului, Mintropolia Clujului si Mitropolia Banatului. Ceea ce s-a petrecut in Comisia Juridica, mai precis votul exprimat, consideram ca este doar o etapa in acest complicat proces. Desi este greu de crezut ca odata dat, avizul favorabil cu declaratia respectiva de interpretare, plenul Camerei va vota altfel decat recomanda Comisia Juridica, totusi noi facem un apel de suflet catre plenul Camerei, rugandu-i pe onoratii deputati sa voteze asa cum ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania si-au exprimat punctul de vedere. Cu alte cuvinte, respingere sau retragere. Prin urmare, apelul este la constiinta deputatilor. In functie de votul din Parlament, este interesant de urmarit evolutia ulterioara a problemei Gojdu.
Vom continua sa ne mentinem pozitia cu toate argumentele de rigoare si, desigur, nu este exclus apelul la presedinte, care, de altfel, a si fost facut. Asteptam pozitia sa dar in cazul in care cererea noastra va fi respinsa, vom interveni cu mai multa promptitudine. Noi opinam in continuare ca punctul de referinta in restituirea patrimoniului Fundatiei Gojdu ramane Acordul bilateral din 1937. Desi declaratia de interpretare adoptata astazi cu amendamentul la Ordonanta de Urgenta prevede lucrul acesta, noi, ierarhii mitropoliilor Transilvaniei, nu avem deloc certitudinea ca la Budapesta lucrurile se vad la fel ca la Bucuresti. Desi foarte generoasa, nu se poate garanta ca, in cele din urma, declaratia de interpretare va fi luata in seama, fiind doar un paleativ. In concluzie, ne mentinem pozitia si nu consideram nici o clipa ca am fost invinsi. Fermitatea noastra nu trebuie considerata ca inflexibilitate, ci drept consecventa cu ceea ce am afirmat anterior.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.