"Delegatia ierarhilor din Transilvania a sustinut (ieri - n.red.) punctul de vedere al tuturor episcopilor ortodocsi ardeleni, adica retragerea de catre MAE si Guvern a Ordonantei din Parlament si mentinerea acordului romano-maghiar din 1937. Daca in
"Delegatia ierarhilor din Transilvania a sustinut (ieri - n.red.) punctul de vedere al tuturor episcopilor ortodocsi ardeleni, adica retragerea de catre MAE si Guvern a Ordonantei din Parlament si mentinerea acordului romano-maghiar din 1937. Daca in lucrarile anterioare ale Comisiei Juridice ale Camerei Deputatilor Ordonanta a fost respinsa, de data aceasta s-a venit cu un amendament. Ierarhii transilvaneni considera ca acest amendament trebuia sa faca parte integranta din Acordul romano-maghiar semnat in 2005. Intrucat Ungaria deja a ratificat Acordul, in documentul semnat la Bucuresti nefiind cuprinsa aceasta mentiune, noi ne manifestam neincrederea si ingrijorarea ca acest amendament va fi vreodata respectat de partea maghiara. Asa cum, in Romania, bisericile traditionale istorice maghiare, dar si populatia maghiara, au primit paduri, terenuri si cladiri, noi am solicitat Ministerului Afacerilor Externe ca, pe baza de reciprocitate, Guvernul maghiar sa emita un act cu putere de lege prin care sa restituie Fundatiei Gojdu bunurile si patrimoniul asa cum se stipula in Acordul din 1937. Ierarhii din Transilvania nu doresc tensionarea relatiilor romano-maghiare, insa problema aceasta ar trebui sa se rezolve prin acorduri bilateriale inainte ca Fundatia Gojdu sa actioneze in instanta statul maghiar. Si daca, conform Acordului semnat in 2005 si statul roman se va face parte la eliminarea posibilitatii retrocedarii bunurilor catre Fundatia Gojdu de la Sibiu, vom cere si statului roman despagubiri."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.