Guvenul intentioneaza sa adopte un Cod Fiscal care sa nu mai necesite modificari suplimentare dupa momentul integrarii. Noul Cod Fiscal trebuie sa cuprinda masuri care sa duca la cresterea veniturilor bugetare cu trei sau patru procente in urmatorii

Guvenul intentioneaza sa adopte un Cod Fiscal care sa nu mai necesite modificari suplimentare dupa momentul integrarii. Noul Cod Fiscal trebuie sa cuprinda masuri care sa duca la cresterea veniturilor bugetare cu trei sau patru procente in urmatorii 2 ani, a aratat reprezentantul rezident al Fondului Monetar International, in Romania, Graeme Justice, intr-o intalnire cu ministrul de stat Gheorghe Pogea, precizeaza un comunicat de presa al Guvernului.

Venituri suplimentare la bugetul de stat
Reprezentantul Fondului a atras atentia asupra faptului ca Romania va trebui sa participe la cofinantarea proiectelor care vor fi realizate din fondurile structurale si de coeziune care ii revin dupa aderare. Imbunatatirea administrarii fiscale este una dintre modalitatile prin care pot fi obtinute venituri suplimentare la bugetul de stat, este de parere Pogea, dar trebuie luate in considerare si alte mijloace de crestere a veniturilor la buget, precum redeventele pentru exploatarea zacamintelor, taxele de utilizare a datelor geologice pentru resurse naturale etc, care ar putea aduce la buget pana la 0,4 la suta din PIB, mai precizeaza acesta.
Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic a precizat ca agreeaza cele mai multe din propunerile Fondului, urmand ca la sfarsitul saptamanii sa aiba o intalnire cu conducerea Minsterul Finantelor Publice si cu consultanti ai Centrului Roman de Politici Economice, pentru a discuta asupra cadrului fiscal bugetar pe termen mediu si posibilitatea de crestere a veniturilor publice.

PIB a crescut in 2005 cu 4,1%
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei estimat pentru anul 2005 a fost de peste 287,186 miliarde lei (RON) preturi curente, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea a fost determinata de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+9,9% ) si servicii (+8,1%) a caror contributie la PIB a fost de 54,8%.
Consumul final total a inregistrat o crestere cu 8,5% in 2005, comparativ cu anul precedent, iar consumul final efectiv al gospodariilor populatiei a crescut cu noua procente.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o majorare cu 13%. Rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la valoarea adaugata bruta pe economie a fost, in anul 2005, de 26,2% (24,3% in anul 2004).

Sprijin pentru cetatenii cu venituri reduse
Referitor la cresterea preturilor la gaze naturale, potrivit negocierilor cu UE, Pogea a afirmat: "Doresc sa fie un proces transparent, sa stabilim mecanismele prin care vom sprijini populatia cu venituri reduse si sa introducem din acest an un Pret Local de Referinta (PLR) ca masura premergatoare eliminarii subventiilor din 2007". Caietele de sarcini pentru privatizarea complexelor energetice Turceni si Rovinari au fost deja prezentate, iar evaluarile Romgaz in vederea listarii la bursa a companiei sunt in curs de elaborare, a spus vicepremierul.
Raportul anual al FMI, cu concluziile consultarilor desfasurate potrivit Articolului IV din Statutul Fondului urmeaza a fi dat publicitatii pe 26 aprilie. Este posibil ca negocierile Fondului cu Romania sa fie reluate pentru continuarea acordului stand-by, cu posibilitatea prelungirii termenului de finalizare pana in luna noiembrie a acestui an, a precizat Justice Graeme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.