Adrian Nastase a anuntat, ieri dimineata, ca demisioneaza din functia de presedinte executiv al Partidului Social-Democrat si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. El a subliniat ca, deocamdata, ramane membru al PSD, dar a calificat sedinta P

Adrian Nastase a anuntat, ieri dimineata, ca demisioneaza din functia de presedinte executiv al Partidului Social-Democrat si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. El a subliniat ca, deocamdata, ramane membru al PSD, dar a calificat sedinta PSD ca fiind "un episod care se adauga unei telenovele din ultima perioada". "Iau lucrurile ca atare si merg mai departe asa cum spun cei care sunt obisnuiti cu olimpiadele", a declarat Nastase, la finalul unei reuniuni extraordinare a Comitetului executiv al PSD care a durat aproape noua ore. Deputatul social-democrat lasa pe seama conducerii PSD sa decida in privinta functiei de presedinte al Camerei Deputatilor, respectiv daca aceasta va ramane la partid sau daca va fi negociata cu actuala putere. Cu toate ca reuniunea liderilor de organizatii cu conducerea PSD nu a reprezentat pentru Adrian Nastase forul decizional, el a subliniat ca doreste sa fie consecvent in ceea ce a calificat ca fiind o situatie de criza. Adrian Nastase a precizat ca nu a dorit sa se opuna "evaluarii' colegilor sai, in conditiile in care, din cauza unei "presiuni mediatice extraordinare" si a scandalurilor din ultima perioada, o eventuala lipsa de activitate a PSD ar fi putut fi conexata cu eventuale probleme de imagine ale sale. Personal, Adrian Nastase ramane la parerea ca a fost vorba despre o varianta "care a cautat un tap ispasitor pentru probleme mai complicate ale partidului".
Referindu-se la viitorul sau politic, Adrian Nastase este convins ca va avea multe lucruri de facut. "Cred ca este important sa-mi rezolv si problemele personale, tocmai pentru ca eu cred ca pentru viitor aceste lucruri sunt importante pentru mine. Pe de alta parte, ma bucur intr-un fel ca acest lucru s-a intamplat pentru ca m-ar fi deranjat ca peste o perioada de timp unele dintre evolutiile partidului sau involutii sa fie puse pe seama mea. In acest fel, vom putea sa vedem intr-adevar daca aceasta masura era necesara, suficienta, potrivita dar in aceasta clipa mi-e foarte greu sa va spun. Nu fac decat sa respect deciziile colegilor mei", a spus Nastase. Pentru Adrian Nastase, problemele PSD sunt acumulate de multa vreme. "Vom vedea daca dupa aceasta decizie, incepand de maine, problemele PSD s-au rezolvat si partidul va incepe sa creasca in sondaje. Sunt cu sufletul impacat ca m-am pus la dispozitia colegilor mei desi, fara indoiala, eu am fost ales de congres si, deci, ca atare, decizia de revocare ar fi trebuit sa vina doar la nivelul congresului", a conchis Nastase.

Mircea Geoana: "Demisia lui Nastase - un pas spre recaStigarea credibilitatii PSD"
Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, a afirmat ieri dimineata, ca demisia lui Adrian Nastase din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al partidului reprezinta rezultatul unui vot democratic si un prim pas "pe un drum greu de recastigare a credibilitatii PSD". "A fost un moment dificil si nu suntem fericiti ca am ajuns la aceasta situatie. Dar plecam de aici cu constiinta impacata ca am avut o dezbatere deschisa, un vot democratic, in care colegii mei au confirmat recomandarea pe care am facut-o, aceea ca Adrian Nastase sa-si dea demisia din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al PSD", a subliniat Mircea Geoana la finalul unei reuniuni cu liderii de organizatii care a durat aproape noua ore. Liderul social-democrat si-a exprimat regretul ca, in aproximativ doua luni si jumatate, PSD "a cazut in sondaje de la 32 % spre 20 %". "Pierzi deci cateva sute de mii de votanti pesedisti, intr-o perioada partidul parea ca se relanseaza. Este o problema serioasa si in mod cert ca exista o legatura intre problemele de imagine pe care Adrian Nastase le-a avut si inca le are si scaderea in sondaje a partidului nostru", a sustinut Mircea Geoana. Mircea Geoana considera ca nu ar fi trebuit sa se ajunga la situatia in care lui Adrian Nastase sa i se recomande sa-si dea demisia. "A fost o decizie intre interesul personal al lui Adrian Nastase si interesul mai larg important al partidului si al Romaniei. Pentru ca o Romanie fara o stanga si o social-democratie credibila si alternativa la actuala putere de dreapta este o Romanie schioapa din punct de vedere democratic, si este nevoie de un PSD credibil", a conchis Geoana. Mai mult, Geoana a opinat ca reforma in PSD nu se va opri aici, in cazul unui Congres extraordinar, liderul social-democrat anuntand ca va candida din nou la presedintia partidului.

Senatorul Ion Iliescu in fruntea "Tribunalului moralitatii" din PSD
Fondatorul Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, va conduce, de acum inainte, un Consiliu de onoare al partidului care va avea rolul de judeca si decide in privinta problemelor de moralitate ale membrilor acestuia. Anuntul a fost facut ieri dimineata de presedintele PSD, Mircea Geoana, la finalul unei sedinte a conducerii partidului cu liderii de organizatii. Potrivit lui Geoana, sedinta a fost de fapt un prim test al consiliului de onoare al PSD, in conditiile in care s-a decis propunerea demisiei lui Adrian Nastase din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD. "Ion Iliescu va fi presedinte al Consiliului de onoare al PSD, din care fac si eu parte, alaturi de cativa membri, si care va avea rolul de a judeca si transa, de o maniera obligatorie, situatii care pot sa apara pe probleme de moralitate si integritate. De fapt, am asistat la prima reuniune a acestui consiliu in care lideri importanti ai partidului, oameni cu experienta, cu credibilitate, au cumpanit, au chibzuit impreuna indelung, si au ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna pentru partid si pentru Adrian Nastase este demisia din cele doua functii", a afirmat Mircea Geoana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.