Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, a fost adus, ieri, la Belgrad, urmand ca, sambata, acesta sa fie inhumat in localitatea sa natala, Pozarevac, dupa doua zile de presiuni ale sustinatorilor sai care
Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, a fost adus, ieri, la Belgrad, urmand ca, sambata, acesta sa fie inhumat in localitatea sa natala, Pozarevac, dupa doua zile de presiuni ale sustinatorilor sai care ar fi dorit ca inmormantarea sa aiba loc la Belgrad, a informat Reuters. In acelasi timp, echipa de medici rusi care s-a deplasat la Haga pentru a reevalua rezultatele autopsiei efectuate, duminica, de doctorii olandezi, a afirmat ca nu contesta verdictul dat de acestia in cazul mortii lui Milosevici, conform caruia decesul a survenit in urma unui infarct miocardic.
O delegatie a conducerii Partidului Socialist din Serbia s-a aflat ieri pe aeroportul din Belgrad pentru a prelua sicriul cu trupul neinsufletit al lui Milosevici. Potrivit unor agentii de presa straine, aproximativ 100 de simpatizanti ai fostului presedinte iugoslav s-au strans la iesirea din aeroport pentru a aduce un ultim omagiu fostului lider. Sicriul cu corpul neinsufletit al lui Milosevci va fi depus la Belgrad pana sambata, cand este programata inmormantarea. Desi numerosi nationalisti, care inca au o anumita influenta in Serbia, au cerut ca Milosevici sa fie inmormantat cu onoruri nationale, autoritatile de la Belgrad au refuzat din start ideea unor funeralii nationale pentru un om a carui imagine va ramane mereu asociata cu cele trei razboaie din Bosnia, Croatia si din Kosovo si care s-au soldat cu peste 200.000 de morti in anii '90.
Cu toate acestea, la Pozarevac, oras de 60.000 de locuitori condus de socialisti si de aliatii acestora, ultranationalistii din Partidul Radical Sarb, unde este inmormantata si mama lui Slobodan Milosevici, pregatirile in vederea inmormantarii fostului lider de la Belgrad au inceput. Agentiile de presa noteaza ca funeraliile lui Milosevici vor constitui o ocazie asteptata pentru revenirea in tara a membrilor familiei acestuia, care traiesc in exil, in Rusia. Este vorba de fiul sau, Marko, care a mers la Haga pentru a prelua corpul neinsufletit al tatalui sau, si de vaduva lui Milosevici, Mira, careia justitia sarba i-a "inghetat" mandatul de arestare emis pe numele sau pentru a putea participa la inmormantare. Dupa cum sustine un parlamentar rus, se pare ca vaduva lui Milosevici nu va participa la funeralii, din cauza insuficientelor garantii de securitate.
Medicii rusi accepta verdictul legistilor olandezi
Medicii rusi care au venit la Haga pentru a se informa in legatura cu autopsia lui Milosevici sunt "deplin" satisfacuti de rezultatele acesteia, a anuntat, ieri, cardiologul Leo Bokeria, transmite Rompres. "Aprobam in totalitate rezultatele autopsiei. Este o tipica moarte subita in urma unui stop cardiac", a apreciat directorul Clinicii de chirurgie cardio-vasculara Bakulev din Moscova, seful delegatiei de medici rusi. Acesta sustine ca autopsia fostului presedinte iugoslav, gasit mort, sambata, in celula sa de la centrul de detentie al TPI, a fost efectuata "in maniera profesionala".
Nu la fel de multumita pare insa Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului de la Moscova, care, ieri, a adoptat o rezolutie prin care cere deschiderea unei anchete internationale independente cu privire la circumstantele mortii lui Milosevici si incetarea activitatii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie. In opinia deputatilor rusi, "este necesara demararea de urgenta a unei anchete internationale independente cu privire la cauzele mortii lui Slobodan Milosevici". "Cei vinovati de moartea lui, fie din neglijenta, fie din rea intentie, trebuie numiti si adusi in fata justitiei", se spune in documentul mentionat. Pe de alta parte, rezolutia adoptata in unanimitate de membrii Dumei reafirma "necesitatea incheierii in cel mai scurt timp a anchetelor desfasurate in prezent de TPI in legatura cu fosta Iugoslavie". Parlamentarii "considera inoportuna continuarea activitatii" tribunalului, apreciata ca "foarte politizata si cu un grad mare de prejudecata". "Dublele standarde au devenit o regula a activitatii TPI", sunt de parere deputatii rusi, care considera absolut inadmisibila "incalcarea grava a drepturilor omului in centrul de detentie al TPI, exprimata in parte prin neacordarea de asistenta medicala. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.