Actionarii ProCredit vor discuta majorarea capitalului cu 4 milioane euro pana la sfarsitul lunii martie. Acest obiectiv va fi atins prin emiterea de noi actiuni, fondurile urmand sa sustina proiectele de dezvoltare a bancii, a declarat, ieri, direct

Actionarii ProCredit vor discuta majorarea capitalului cu 4 milioane euro pana la sfarsitul lunii martie. Acest obiectiv va fi atins prin emiterea de noi actiuni, fondurile urmand sa sustina proiectele de dezvoltare a bancii, a declarat, ieri, directorul general al institutiei, Michael Kowalski.
"Prin infuzia de capital, structura actionariatului se va modifica, ponderea Procredit Holding in capitalul social urmand sa creasca. Pe termen lung, acest actionar va prelua controlul asupra bancii", a adaugat Kowalski. In prezent, capitalul bancii se ridica la 56,143 milioane de lei. Profitul ProCreddit Bank Romania s-a cifrat la 1,75 milioane de euro, la sfarsitul anului 2005. Michael Kowalski a spus ca banca va incheia 2006 cu un profit net de circa 1,6 milioane de euro. "La sfarsitul lunii februarie, profitul net se ridica la aproximativ 150.000 de euro. Suntem in grafic", a mai spus directorul general al ProCredit Bank Romania.
La sfarsitul lunii decembrie 2005, ProCredit Bank Romania a inregistrat in total active in valoare de 128,85 milioane de euro. Aceasta reprezinta o crestere de 88% fata de decembrie 2004. Banca si-a dezvoltat reteaua prin deschiderea a 7 locatii, fiind prezenta acum in 17 locuri. "Vom deschide unitati teritoriale in Baia Mare, Braila, Targu Mures, Mangalia, Suceava, Ramnicu Valcea si Bucuresti", a spus reprezentantul bancii. Numarul depunerilor a crescut cu 126%, ajungand la 58.875 in 2005. Volumul depozitelor la termen plasate la ProCredit Bank Romania a fost cu 157% mai mare fata de decembrie 2004, ajungand la 55,38 milioane de euro.
Volumul imprumuturilor in derulare s-a cifrat la 89,4 milioane de euro, indicator superior cu 73% fata de luna decembrie 2004.

Facilitati pentru fermieri

Anul acesta, in luna februarie a fost lansat programul ProCredit Agro Van pentru aria rurala. Peste sase milioane de euro reprezinta sume acordate domeniului agricol din totalul creditelor.
"Unul din obiectivele pentru 2006 este implicarea puternica a bancii in creditarea sectorului agricol. Vrem sa fim mai aproape de acest domeniu, unde bancile nu prea si-au facut simtita prezenta", a spus Kowalski. El a adaugat ca ProCredit va aborda sectorul agricol atat prin intermediul unitatilor teritoriale, cat si prin deplasarea reprezentantilor bancii in teritoriu.
"Pana la finele anului, cu ajutorul a patru vehicule, angajatii bancii se vor deplasa in toate zonele rurale ale tarii, unde vor prezenta portofoliul de credite al ProCredit, conditiile de creditare si vor prelua cererile de imprumut. O prima unitate mobila a efectuat mai multe deplasari in teritoriu si rezultatele sunt foarte incurajatoare", a afirmat Kowalski.

8,5%, dobanda fixa la obligatiuni

Recent, banca a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 35 milioane lei, cu o dobanda anuala fixa de 8,5%. Operatiunea se va incheia la 22 martie si este intermediata de BCR Securities.
Oferta publica de obligatiuni are o maturitate de trei ani si include 70.000 de obligatiuni cu valoarea nominala de 500 de lei. In cazul in care emisiunea va fi suprasubscrisa, numarul de titluri si, implicit, valoarea totala a emisiunii de obligatiuni, ar putea fi majorate cu pana la 15%. Imprumutul va fi rambursat integral la scadenta, 15 februarie 2009.
Actionarii ProCredit Bank sunt ProCredit Holding AG, Commerzbank, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft DEG (societatea germana pentru investitii si dezvoltare, parte a grupului KfW), International Finance Corporation (divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale) si International Projekt Consult, IPC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.