Iata ca mult asteptata si mult mediatizata zi de 15 martie a sosit in sfarsit. Etnicii maghiari din mai multe localitati harghitene, dar si din alte judete transilvanene, au inceput sa se stranga ieri, in jurul pranzului, in centrul municipiului Odo
Iata ca mult asteptata si mult mediatizata zi de 15 martie a sosit in sfarsit. Etnicii maghiari din mai multe localitati harghitene, dar si din alte judete transilvanene, au inceput sa se stranga ieri, in jurul pranzului, in centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc Marea Adunare Secuiasca. Potrivit unor surse, cu o ora inainte de inceperea ceremoniilor, in piata Marton Aron din centrul orasului se aflau peste 1.000 de persoane. Numarul acestora a continuat sa creasca pe parcursul zilei. Din localitatile invecinate au venit grupuri de localnici de etnie maghiara, unii dintre acestia fluturand drapelul Ungariei. Purtatorul de cuvant al primariei din Odorhei, Komoroczy Zsolt, a declarat ca circulatia in centrul municipiului a fost oprita si-au fost stabilite locuri speciale pentru autobuzele care au adus manifestanti la Marea Adunare Secuiasca. Foarte multi tineri au fost prezenti ieri in piata Marton Aron. Numarul mare al acestora este explicabil daca tinem cont de faptul ca, de la ora 12.00, a avut loc un concert al unei renumite trupe din Baraolt, judetul Covasna. Acestia purtau in piept cocarde in culorile drapelului Ungariei. Nu au trecut insa neobservati nici batranii imbracati in costume populare. Pentru a nu crede insa ca avem de a face cu o sarbatoare obisnuita, pe un banner mare se putea citi urmatorul text: "Carta ONU - Autodeterminarea este dreptul tuturor poparelor". Ei au fost intampinati cu aplauze si urale de cei care se aflau in piata. Se pare ca una dintre cele mai aplaudate delegatii a fost cea din orasul ungar Debreceu, care purtau o pancarda cu sloganul "Justice for Transilvanya". De altfel, pe cladirile din piata se aflau bannere cu diverse sloganuri: "Autonomie Tinutului Secuiesc - Libertate secuilor!", "Tinutul Secuiesc - Triolul de Sud - Catalonia - Europa". Pe cladirile oficiale, alaturi de steagul Romaniei, au fost arborate drapelul Ungariei si cel al CNS.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.