Cu doi ani in urma la Olimpiada de la Atena gimanstica romaneasca de mare performanta a inregistrat un bilant cu totul remarcabil, cucerind nu mai putin de 7 medalii, la fete, de trei ori aur, prin intermediul echipei (Oana Ban, Alexandra Eremia, Cat

Cu doi ani in urma la Olimpiada de la Atena gimanstica romaneasca de mare performanta a inregistrat un bilant cu totul remarcabil, cucerind nu mai putin de 7 medalii, la fete, de trei ori aur, prin intermediul echipei (Oana Ban, Alexandra Eremia, Catalina Ponor, Monica Rosu, Dana Sofronie si Silvia Stroescu), de asemenea prin Catalina Ponor la barna si sol si prin Monica Rosu la sarituri si argint prin Dana Sofronie la sol: iar la baieti, de doua ori argint, prin Marius Urzica la cal cu manere si Marian Dragulescu, care a cucerit si un bronz la sarituri. A fost o editie olimpica realmente de excetie, foarte aproape de un bilant si mai stralucit, in conditiile unui arbitraj obiectiv la cal (exercitiul lui Urzica fiind superior celui realizat de primul clasat, chinezul Teng Haibin), al unei griji in plus fata de acurateta din partea lui Dragulescu la sarituri (aparat in care pornea de departe favorit) precum si a sansei lui Ioan Suciu - ratata de putin - de a urca mai sus de locul 4. Conducerea federatiei este constienta ca in planul rezultatelor, gimnastica din Romania nu poate repeta bilantul atenian.

Va fi greu fara Belu Si Bitang
Convulsiile care au existat in aceasta disciplina pe parcursul primului an din noul ciclu de pregatire olimpica soldata cu destramarea lotului feminin, asociate si cu retragerea din activitatea competitionala a unor sportive consacrate (Oana Ban si Silvia Stroescu, apoi si Dana Sofronie), schimbarea conducerii tehnice a lotului feminin, prin plecarea profesorilor Octavian Belu si Mariana Bitang, iar acum cu Nicolae Forminte si Matei Stanei, dar si exigentele noului cod de punctaj, toate acestea recomanda prudenta din partea federatiei, care nu doreste sa-si asume riscul anticipand succese ce nu pot avea suficienta acoperire. Prin urmare, ca obiectiv minimal doar patru medalii ar urma sa straluceasca pe piepturile gimnastelor si gimnastilor romani la viitoarea Olimpiada de vara din Capitala Chinei.
Anuntarea acestui obiectiv s-a facut cu prilejul ultimei adunari generale a federatiei, prilej cu care a fost trecut in revista si modul in care componentii loturilor olimpice inteleg sa participe la pregatire. Sigur, si la Beijing, calul de bataie al gimnasticii romanesti il vor reprezenta gimnastele. In ele sunt puse cele mai mari nadejdi in obtinerea majoritatii medaliilor. Si poate chiar si a unor titluri de campioni olimpici. In aceasta privinta este de salutat felul cum principala noastra gimnasta, Catalina Ponor, a reusit sa se adapteze unui stil cu totul nou de pregatire, departe de lotul olimpic de la Deva. Dorinta ei de a lucra separat, la Bucuresti, sub indrumarea tehnicianului care a si descoperit-o, Matei Stanei, desi primit cu rezerve, pana la urma a fost acceptata. Catalina se antreneaza in sala de gimanstica din Complexul National "Lia Manoliu", tot acolo unde se pregatesc si gimnasticii a caror coordonare o efectueaza prof. Dan Grecu. Personal si nu o singura data - am constat seriozitatea (as acentua, maturitatea!) cu care tripla laureata olimpica de la Atena intelege sa se pregateasca, efectuand cate doua antrenamente pe zi (intre 9.00-12.00, 16.00-18.30). Antrenamente care vizeaza nu numai aparatele care au consacrat-o - barna si solul, dar si celelalte. Cu o mentiune pentru sol, unde Catalina pare decisa sa foloseasca fondul muzical pe care a avut atata succes, la olimpiada alba de la Torino, patinatorul Evghenii Plusenko. Ea beneficiaza si de serviciile unei coregrafii apartinand catedrei de gimnastica a Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport. Antrenorul Matei Stanei este satisfacut de gradul de pregatire al elevei sale, considerand ca se afla in grafic. O nota in plus pentru Catalina, care in paralel cu antrenamentele in vederea europenelor de la Volos - Grecia de luna viitoare, isi rezerva timp - seara, indeosebi - spre a se pregati si pentru bacalaureat. Este notabil de asemenea faptul ca ea refuza sistematic orice relatii din afara gimnasticii, asaltul firmelor de publicitate, in mod special. A si declarat nu o data: "N-am timp pentru poze in reviste sau pe coperte...".

Floarea langa Catalina?
Deosebit de incurajator este si faptul ca o alta gimnasta de top Floarea Leonida o secondeaza prompt pe Catalina. O vreme Floarea s-a pregatit impreuna cu Catalina, in perioada in care antrenoarea lor de la clubul Steaua, prof. Eliza Stoica urma cursuri de perfectionare legate de noul cod de punctaj. Apropo de acest cod care a si intrat in vigoare - deocamdata in cazul gimnastilor, fiind aplicat cu prilejul Cupei Americii de la Philadelphia - e de subliniat faptul ca atat Catalina cat si Alexandra si Floarea dovedesc ca se adapteaza usor noilor cerinte. Ramane insa de vazut cat de mult au fost insusite cerintele noului cod, in apropiatele concursuri, in speta cel din 24-25 martie din Germania de la Cottbus, acolo unde va concura nu numai Catalina Ponor ci si mai tinerele ei colege de lot de la Deva - Steliana Nistor si Andreea Munteanu. Apropo de lotul de la Deva: si Nicolae Forminte se arata optimist in privinta gradului de pregatire a elevelor sale. El este convins ca noul lot olimpic se omogenizeaza fara nici un fel de socuri, pe fondul unei ambiante de pregatire propice reusitelor. Cat de justificat este optimismul lui Forminte se va vedea chiar inainte de europene, pe 19 martie la Campionatele Internationale de gimnastica ale Frantei de la Lyon, unde va concura si Sandra Izbasa.
In cazul gimnastilor, prof. Grecu nu s-a aratat contrariat de rezultatele lui Razvan Selariu la "Cupa Americii", sportivul nostru ratand calificarea in finala de 8. Cauza: evident schimbarea codului de punctaj. "Se adapteaza mai greu, dar pana la europene mai e timp pentru remediere", apreciaza antrenorul lotului masculin, care va fi prezent si el cu cativa sportivi la "internationalele" Frantei, in speta cu Marian Dragulescu, Alin Jivan, Daniel Popescu si Razvan Selariu. Chiar daca "Marocanul" Dragulescu nu a semnat un contact cu federatia (de altfel ca si Catalina), totusi, el respecta strict programul de antrenament, convins defintiv ca numai in conditiile unei pregatiri in colectiv se poate controla si corecta unele imperfectiuni de ordin tehnic. Dragulescu nu poate uita cum a ratat titlul olimpic la sarituri! E drept ca s-a revansat la mondialele de la Melbourne, dar bronzul atenian i-a lasat, totusi, un gust amar. Tocmai de aceea Dragulescu are ambitia de a ramane in activitate si de a cuceri la Beijing ceea ce n-a reusit in Capitala Greciei. Resurse are, slava Domnului!
In toamna, mai exact in luna septembrie, Federatia Romana de Gimnastica isi va sarbatorii centenarul. Va fi un eveniment relamente de referinta, prilej cu care la Bucuresti vor fi invitati la o demonstratie speciala nu numai marile valori ale gimnasticii romanesti ci si multe dintre cele de peste hotare. N-ar fi exclus sa revedem la acest adevarat show al gimnasticii, majoritatea ocupantilor podiumului de la Jocurile Olimpice 2004. Asigurarea actiunii a fost incredintat unui organism nou creat in acest scop, Departamentul de Marketing si Relatii Publice al federatiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.