Cei trei jurnalisti straini - doi francezi si un sud-coreean, rapiti marti in regiunea Beit Hanoun din nordul Fasiei Gaza, au fost eliberati, ieri, dupa ce Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) anuntase prelungirea retinerii celor trei,
Cei trei jurnalisti straini - doi francezi si un sud-coreean, rapiti marti in regiunea Beit Hanoun din nordul Fasiei Gaza, au fost eliberati, ieri, dupa ce Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) anuntase prelungirea retinerii celor trei, motivand ca va proceda la aceasta deoarece Autoritatea Palestiniana nu a asigurat protectia liderul FPEP, Ahmed Saadat. Saadat a fost capturat, marti, de fortele israeliene, impreuna cu alti cinci detinuti, in urma unui adevarat asediu lansat asupra inchisorii din Ierihon, in cadrul caruia au fost lansate mii de obuze, rachete si gloante. Atacul israelian asupra facilitatii de detentie din Ierihon urmarea sa intimideze si sa preseze pe cei sase detinuti palestinieni astfel incat acestia sa se predea. In urma cu patru ani si jumatate, patru dintre ei - Magidi Rimani, Ahed Aylma, Basal Asmer si Hamdi Khoraan - l-au asasinat pe generalul (in rezerva) Rehavam Zeevi-Gandi, ministrul Turismului al Israelului, la Hotelul Hayyat din Ierusalim.
Protectorul Arafat
Reusind sa fuga de la locul asasinatului acestia s-au refugiat la resedinta lui Yasser Arafat, de la Muqaata, cartierul sau general, din Ramallah. Arafat a refuzat sa-i predea autoritatilor israeliene pentru a fi judecati. Amenintat ca militarii israelieni vor patrunde in resedinta si-l va captura, Arafat semneaza un acord, prin care asasinul si cei trei colaboratori ai sai, sa fie inchisi la inchisoarea din Ierihon, sub paza observatorilor anglo-americani. Impreuna cu cei patru asasini, au fost inchisi zeci de palestinieni, conform unor varii acuzatii. Intre acestia s-a aflat Ahmed Sadaat, secretarul general al miscarii de rezistenta "Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei", si Fuad Shubaki, un milionar palestinian care finantase, in 2001, transportarea ilegala de armament pe vasul "Karin A". Dupa victoria legislativa, liderii Hamas au anuntat ca preconizeaza eliberarea celor sase detinuti, demers ce ar incalca intelegerea palestiniano-anglo-americana. Dupa ce presedintele palestinian, Mahmud Abbas (Abu Mazen, nume de luptator), a declarat ca nu se impotriveste deciziei de eliberare a detinutilor, ministrul de Externe al Angliei, Jack Straw, a apreciat, recent, ca viata paznicilor englezi si americani e in pericol, optand pentru retragere. In aceeasi zi, zeci de tancuri si trupe terestre au inconjurat orasul, iar aviatia militara a tinut sub observatie tot ce se intampla in inchisoarea de la Ierihon. In dimineata de14 martie, jeep-urile cu paznicii anglo-americani au parasit inchisoarea. Cateva minute mai tarziu, tancurile israeliene au ajuns la zidurile inchisorii si, printr-un porta-voce, a fost difuzat ordinul ca cei sase sa iasa din celule si sa se predea.
Happy-end pentru israelieni
Nu departe de inchisoare, erau prezenti numerosi ziaristi. Actiunea a luat, insa, o turnura rea: in toate orasele din Gaza si Cisiordania se declansasera proteste. Drept represalii, 14 cetateni straini au fost rapiti, iar Centrul cultural englez din Gaza a fost incendiat. Locuitorii din Ierihon au fost chemati sa formeze un "scut viu" in jurul inchisorii. Numerosi ministri de Externe din lume au luat legatura, telefonic, cu Israel. Nu au existat proteste drastice. Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a sugerat doar ministrului de Externe al Israelului, Tzipi Livini, ca actiunea "sa nu ia proportii". Aflat la Viena, la colectarea de fonduri pentru Autoritatea Palestiniana, liderul palestnian, Mahmud Abbas, l-a contactat, de urgenta, telefonic, pe deputatul arab-palestinian Ahmed Tibi cu exprimandu-si doleanta Guvernului privind disponibilitatea de a prelua si a asigura paza detinutilor de la Ierihon. Era prea tarziu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.