La 20 martie 2003, fortele americane au atacat Bagdadul in incercarea de a-l indeparta de la putere pe presedintele Saddam Hussein. Statele Unite au fortat atunci mana aliatilor lor si a comunitatii internationale, invocand existenta in Irak a unor a
La 20 martie 2003, fortele americane au atacat Bagdadul in incercarea de a-l indeparta de la putere pe presedintele Saddam Hussein. Statele Unite au fortat atunci mana aliatilor lor si a comunitatii internationale, invocand existenta in Irak a unor arme de distrugere in masa.

Astazi, Irakul se afla in pragul unui razboi civil, iar Bush recunoaste existenta acestui pericol, afirmand ca alegerea apartine in totalitate irakienilor. Deocamdata, irakienii nu dispun de resursele necesare pentru a face singuri alegeri. Ambitia lui Bush de a ajunge in istorie, langa Franklin Roosevelt, care este ""cinstit in SUA pentru victoria asupra Germaniei naziste si a Japoniei imperiale"", a aruncat Irakul in haos, comenteaza AFP. Razboiul din Irak decide popularitatea lui Bush, iar daca la inceput, presedintele era sprijinit de o mare majoritate a populatiei, astazi doar 36% dintre americani il mai sustin.
SCHIMBARE DE OPTICA. Si aliatii au inceput sa schimbe macazul. Marea Britanie ia tot mai mult in discutie ideea retragerii trupelor din Irak. Premierului Tony Blair ii este tot mai greu sa justifice atacurile asupra trupelor si degradarea conditiilor de securitate din Irakul post-Saddam.
La 15 decembrie 2005, Irakul liber de Saddam si-a ales Parlamentul. Ieri, a avut loc prima sedinta a Legislativului. In conditii de stricta securitate, deputatii ar fi trebuit sa-si aleaga presedintele. Sesiunea a fost insa amanata din cauza lipsei unui acord intre factiunile politice. (Anca Aldea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.