Bursa constituie forma cea mai convingatoare a democratiei economice si cel mai eficace instrument de lupta impotriva coruptiei. in acelasi timp, insa, tocmai aceste calitati o fac vulnerabila la stimuli dintre cei mai diferiti, de natura politica, e
Bursa constituie forma cea mai convingatoare a democratiei economice si cel mai eficace instrument de lupta impotriva coruptiei. in acelasi timp, insa, tocmai aceste calitati o fac vulnerabila la stimuli dintre cei mai diferiti, de natura politica, economica si chiar emotionala.
Principala problema a Romaniei, pentru a face democratia convingatoare, nu este atat consolidarea dimensiunii politice a democratiei, la care trudim de un deceniu si jumatate, cat mai ales consolidarea dimensiunii sale economice, ignorata adesea. De aceea, rolul burselor, atat in ce priveste bursa de valori cat si in ce priveste bursa de marfuri, trebuie corect definit si, mai ales, promovat.
Dar, dincolo de necesitatea asumarii unui plan de actiune privind dezvoltarea burselor din Romania, bursele trebuie sa constituie un partener permanent al actului de guvernare. Pentru fiecare declaratie, atitudine politica, act normativ, cei care guverneaza, dincolo de studiile de impact, de dialogul cu partenerii sociali ori de negocierile cu partenerii de coalitie, ar trebui sa se intrebe daca va fi vreun impact pe bursa si care ar putea fi acela.
Reconsiderarea rolului burselor si asumarea politica a sustinerii pietei de capital sunt necesare. Intai de toate ca cele doua obiective al caror barometru este bursa, anume democratizarea economiei si lupta impotriva coruptiei, constituie prioritati ale anului 2006 din perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Iar in al doilea rand pentru ca bursa de valori trece din nou printr-o perioada dificila.
Bursa de valori a inregistrat o tendinta ascendenta in ultimul an, chiar daca marcata de anumite ezitari din cauza unor influente contradictorii venite cu deosebire din mediul politic. Un lucru este cert: influenta politicului nu a fost de bun augur pentru piata de capital in ultimul an. Iar ceea ce se petrece in ultimele zile, mai ales cu privire la cele cinci SIF-uri arata ca, din pacate, comportamentul clasei politice poate avea un efect de-a dreptul perturbator. Se poate spune ca dupa atata crestere, valoarea actiunilor la SIF-uri ar fi putut suferi o anumita reasezare. Faptul, insa, ca niste dezbateri parlamentare duc la scaderea cu aproape 20% in zece zile a valorii actiunilor SIF arata ca avem o problema.
Intai de toate, legislatia pietei de capital trebuie sa fie stabila si semnalele politice trebuie sa fie coerente. Modificarea pragului de detinere la SIF-uri a fost votata in Senat in septembrie anul trecut si a intrat abia acum, dupa aproape sase luni in dezbaterea Camerei Deputatilor, ceea ce nu este in regula. in al doilea rand, abia acum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a propus reglementari noi, dupa ce propunerea, data ca ordonanta de guvern in luna iulie, intrase deja in vigoare de opt luni. Sa propui modificarea regulilor dupa atata vreme pe o piata atat de sensibila iarasi nu e in regula. Poate ca cititorii nu sunt familiarizati cu chestiunea pragului de detinere la SIF-uri si cu evolutia actiunilor, de aceea n-am sa insist. Important este ca schimbarea regulilor de detinere ar putea sa oblige pe unii actionari sa vanda intr-o perioada scurta actiuni si, in acest fel, stiindu-se ca se asteapta o vanzare masiva, valoarea actiunilorsa scada. Ceea ce a inceput sa se intample chiar inainte ca legea sa fie votata. Pe scurt, actionarii la SIF-uri, mari si mici, au pierdut in zece zile un portofoliu echivalent cu peste 200 milioane de euro!
Poate ca evolutia indicelui bursier poate parea doar o abstractiune, sau un joc al cifrelor. Dar scaderea cu 1% a indicelui BET inseamna 100 de milioane de euro mai putin in buzunarele investitorilor. Si in acest calcul, in ultimele zile investitorii romani care joaca la bursa au pierdut peste jumatate de milliard de euro, ca valoare de portofoliu!
Daca in ce priveste opinia publica, ea este dispusa sa uite si, adesea, sa ierte, bursele nu iarta niciodata. Ele constituie un seismograf foarte fin si promt al stimulilor de orice fel. E drept ca, inca, jucatorii la bursa nu sunt atat de multi pentru a protesta, asa cum au facut-o investitorii fondurilor mutuale. Si, in plus, ei fac parte din categorii sociale relativ instarite si care au inteles partea de risc pe care si-o asuma. Dar a spori in mod inutil acest risc prin atitudini sau initiative politice care ignora specificul ori sensibilitatea bursei nu este in regula. De aceea, chiar daca este rezervata si sufera in tacere, bursa nu trebuie ignorata in actul politic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.