"In spiritul Strategiei Lisabona, pana in anul 2010 se preconizeaza in tara noastra o crestere cu 15% a numarului de absolventi in domeniile stiintei si tehnologiei", a declarat Cornelia Rotaru, consilier al presedintelui CCIR, Victor Babiuc, cu ocaz
"In spiritul Strategiei Lisabona, pana in anul 2010 se preconizeaza in tara noastra o crestere cu 15% a numarului de absolventi in domeniile stiintei si tehnologiei", a declarat Cornelia Rotaru, consilier al presedintelui CCIR, Victor Babiuc, cu ocazia "Forumului deschis pentru inovare si transfer tehnologic".
Sporirea semnificatiei si a impactului activitatilor de cercetare-dezvoltare, precum si stimularea inovarii in vederea satisfacerii cerintelor prioritare in plan economic si social, in perspectiva asigurarii relansarii si a dezvoltarii durabile a economiei, au fost ideile principale conturate in cadrul celei de-a cincea editii a "Forumului deschis pentru inovare si transfer tehnologic".
Organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) in colaborare cu Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ Romania) si Institutul de Proiectari pentru Automatizari (IPA), evenimentul a prilejuit abordarea unei tematici complexe referitoare la rolul inovarii in dezvoltarea economica, la modalitati de finantare a activitatilor de cercetare-dezvoltare si la impactul transferului tehnologic. In acelasi context, au fost prezentate si analizate modele si experiente ale unor institute de cercetari si universitati din Europa, cu referiri detaliate privind cadrul legal, institutional si procedural din Uniunea Europeana, in vederea implementarii unor parteneriate eficiente in sectorul cercetare-dezvoltare. Considerat baza temeinica a constructiei unor noi sectoare de activitate, dar si a dezvoltarii si modernizarii celor existente, transferul de tehnologie si inovarea constituie principala modalitate de eliminare a decalajelor existente la nivel european, in scopul asigurarii competitivitatii si dezvoltarii unor parteneriate in domeniu.
Cornelia Rotaru a subliniat implicarea organizatiei camerale in actiuni dedicate pregatirii comunitatii de afaceri pentru ridicarea nivelului calitativ al produselor si serviciilor, dar mai ales atingerea standardelor de competenta ale pietei unice europene. "In perioada 2000-2004, Romania a inregistrat o crestere a numarului total de salariati in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare, remarcandu-se o sporire accentuata a numarului de cercetatori", a mai precizat consilierul.
Editia din acest an a "Forumului deschis pentru inovare si transfer tehnologic" s-a aflat sub semnul pregatirii tarii noastre pentru apropiata aderare la Uniunea Europeana si a adus in prim-planul discutiilor aspecte semnificative precum fondurile structurale si Programul Cadru 7, cu accent pe modelele internationale de finantare a cercetarii si pe rolul retelelor de excelenta in cercetarea internationala.
La forum au participat prestigiosi experti romani si straini, reprezentanti ai mediului academic si din cadrul institutelor de cercetare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.