"Nu pot sa nu ma intreb de ce soacra unora e mai morala decat matusa sotiei altuia", s-a revoltat marti seara, Adrian Nastase, in fata pesedistilor veniti sa spuna daca ii dau sau nu un vot de incredere, pe care pana la urma nu i l-au dat. Pana la mo
"Nu pot sa nu ma intreb de ce soacra unora e mai morala decat matusa sotiei altuia", s-a revoltat marti seara, Adrian Nastase, in fata pesedistilor veniti sa spuna daca ii dau sau nu un vot de incredere, pe care pana la urma nu i l-au dat. Pana la momentul speach-ului, Nastase ascultase mai multe pareri ale filialelor. Unele au fost pro, alte contra sa. Majoritatea insa a fost de acord cu Congresul extraordinar. Reprosuri au venit din partea lui Sorin Oprescu (seful PSD Bucuresti), Marian Oprisan (baronul de Vrancea), Mircea Geoana (seful partidului). Cel mai taios a fost insa discursul lui Miron Mitrea, secretar general. Adrian Nastase a stiut foarte bine ca echipa de conducere ii este potrivnica si a incercat sa atraga de partea sa teritoriul. Surse din PSD ne-au declarat ca la reuniunea de marti seara s-a jucat cu cartile pe masa si ca fiecare si-a spus verde-n fata tot ce avea pe suflet. Surse din PSD au spus ca s-a lucrat exact ca la Congresul din aprilie 2005, cand Ion Iliescu a pierdut sefia PSD. Si de aceasta data Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc ar fi tras sforile pentru debarcarea lui Nastase din functii. Surse din partid ne-au declarat ca cei doi, alaturi de alti grei pesedisti, au amenintat filialele cu "analize serioase" care urmau sa aiba ca rezultat final decapitarea liderilor de organizatii. Alte surse au aratat ca, de fapt, Adrian Nastase a amenintat filialele cu dosare care vor fi scoase pe piata pentru distrugerea celor care ii vor plecarea din PSD. Sursele citate ne-au spus ca Mircea Geoana chiar a avertizat ca lasa partidul fara lider daca Nastase nu face pasul inapoi.
Geoana catre deputati: "Golani si nerusinati"
Potrivit unor surse din PSD, in discursurile lor, filialele s-au declarat solidare cu Adrian Nastase. Cand au vazut ca atmosfera nu e asa cum au sperat, Mitrea, Oprisan, Vanghelie si Hrebenciuc au inceput sa scoata, "la tigara" liderii de organizatii si sa faca presiuni asupra lor. Acestia le-ar fi prezentat baronilor locali doua versiuni sumbre pentru viitorul lor politic: o ala echipa de conducere nu la fel de toleranta si analize la sange ale activitatii in teritoriu. De altfel, Mircea Geoana s-ar fi enervat si ar fi urlat la deputatii PSD care au semnat pentru sprijinirea lui Nastase la Camera si i-ar fi facut niste "golani si nerusinati". Ion Iliescu a spus ca e nevoie de un congres extraordinar si a subliniat ca decizia de renuntare la functii ii apartine 99,9% lui Nastase. Cu toate acestea, senatorul PSD ar fi dat glas unor nemultumiri mai vechi: "In perioda 2000-2004 in partid au fost adusi oameni noi, neverificati din punct de vedere al moralitatii si al seriozitatii. Aici e toata supararea", ar fi spus Iliescu. El a spus ca stia ca sunt probleme, dar nu la acest nivel. Nici Mircea Geoana nu a fost scutit de critici, filialele reprosandu-i lipsa de fermitate. "Ne intalneam la Brasov si luam o hotarare pentru reforma. Plecam acasa fericiti. Veneam la Pitesti si luam o alta hotarare pentru reformare. Plecam la fel de fericiti. Luam hotarari peste hotarati fara a le pune insa in practica", ne-a declarat un lider de filiala.
"Rar se scoate cate un geoanat. Pardon, geamat"
Apoi a urmat discursul destul de lung al lui Adrian Nastase. El a amintit ca, in trecut partidul obisnuia sa sranga randurile atunci cand un coleg era prins in chingi. "Stiti ce obtineam? Castigam alegerile urmatoare", ar fi spus liderul PSD. Aici a intervenit Miron Mitrea: "Cum nu ne-am solidarizat cu tine? Dar timp de un an ce am facut?". In continuare, Nastase si-a sustinut cauza, precizand nu vrea sa-si inventeze scuze ca sa se agate de vreo functie. El le-a reprosat pesedistilor ca stau cu mainile in san, incaseaza pumni si plang. "Rar, se scoate cate un geoanat. Pardon, geamat", a adaugat ironic Nastase. El a reprosat ca nu se face nimic desi DNA perchezitioneaza la greu iar PSD nu face nimic doar pentru ca toate au legatura cu numele sau. "Avem o obsesie de a nu ne apara", a spus Nastase.
"Tu nu ai o problema juridica, ci una de credibilitate"
Si aici, a venit ulterior o replica de la Mitrea: "Tu nu ai o problema juridica, ci una de credibilitate". Nastase a pledat in continuare pentru un Congres extraordinar si a spus ca nu poate sa ramana impasibil la politica pe care o fac unii care vor sa ramana "imparati peste un partid de apartament". El si-a intrebat retoric colegii daca cred ca el ar fi putut sa ia mita niste termopane de la Irina Jianu. In final, Nastase a venit cu un mesaj radical: "Vreau sa stiu daca ma mai socotiti util pentru acest partid". Si cum votul de incredere a fost negativ, ramane de vazut care va fi drumul politic al lui Nastase. In discursul lui, Mitrea a sarit la atac si desi a recunoscut ca nu e drept ce i se intampla colegului sau, acesta trebuie sa-si dea demisia de onoare. Mai mult, Mitrea a sustinut ca i-a ascultat pe toti sefii de filiale si stie ca multi dintre ei au spus la reuniune altceva decat cred. In acest sens, i-a invitat pe lideri la o "tigara de convingere" pe holuri. De altfel, Mitrea a fost si cel care l-a impins de la spate pe Geoana sa-i ceara demisia de onoare lui Nastase si tot el a devansat intalnirea cu teritoriul cu o zi pentru ca sa nu mai existe timp de negocieri. (Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)
Hrebe, artizanul prabusirii
Viorel Hrbenciuc, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, este unul dintre artizanii punerii pe tusa a presedintelui executiv Adrian Nastase. Marti dimineata, pana in ora pranzului, Hrebenciuc a avut mai multe randuri de intrevederi, la Hotel Mariott, cu lideri importanti din conducerea centrala a partidului si cu unii dintre sefii filialelor judetene. Potrivit surselor noastre el a dus munca de lamurie cu colegii sai pentru a obtine acordul acestora in vederea debarcarii lui Nastase. Practic Hrebenciuc le-a aratat liderilor PSD din teritoriu dezavantajele sustinerii presedintelui Camerei si a prezentat in culori sumbre viitorul politic al acelora care sunt impotriva liniei trasate de Mircea Geoana. Initiativa lui Hrebenciuc, unul dintre cei mai apropiati oameni de Nastase in campania electorala, are mai multe explicatii. Una dintre ele este legata de faptul ca fostul premier, nemultumit atitudinea ostila a aripii moldovene din PSD, ar fi ordonat defectarea afacerii RAFO in care era implicat si Hrebenciuc. (V.D.)
Nastase se crede "un tap ispasitor"
Presedintele executiv autosuspendat al PSD a demisionat din functie si de la presedintia Camerei dupa ce, in noaptea de marti spre miercuri, nu a primit votul de incredere al filialelor * "Vom vedea daca dupa aceasta decizie, incepand de maine, problemele PSD s-au rezolvat si partidul va incepe sa creasca in sondaje", a declarat ironic Nastase
Presedintele executiv autosuspendat al PSD Adrian Nastase a anuntat, in noaptea de marti spre miercuri, ca demisioneaza din aceasta functie si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce a primit votul de neincredere al liderilor filialelor judetene ale partidului. Rezultatul votului, dupa noua ore de discutii, a fost de 36 de optiuni impotriva lui Nastase, 16 in favoarea sa si o abtinere. Votul a fost secret. Nastase a subliniat ca, deocamdata, ramane membru al PSD, dar a calificat sedinta de la Otopeni ca fiind "un episod care se adauga unei telenovele din ultima perioada". Totodata, liderul PSD a fost de parere ca partidul a cautat "un tap ispasitor" pentru probleme mai complicate care exista. El a spus ca lasa pe seama conducerii PSD sa decida in privinta functiei de presedinte al Camerei Deputatilor. Adrian Nastase a precizat ca nu a dorit sa se opuna "evaluarii" colegilor sai, in conditiile in care, din cauza unei "presiuni mediatice extraordinare" si a scandalurilor din ultima perioada, o eventuala lipsa de activitate a PSD ar fi putut fi conexata cu eventuale probleme de imagine ale sale. "Vom vedea daca dupa aceasta decizie, incepand de maine, problemele PSD s-au rezolvat si partidul va incepe sa creasca in sondaje" a conchis Nastase.
Geoana: Ar fi trebuit sa ia singur decizia
Imediat, a venit la declaratii si presedintele PSD Mircea Geoana, care a fost de parere ca Nastase ar fi trebuit sa evite discutarea cazului sau si sa ia singur decizia de a renunta la functiile din partid si de la Camera Deputatilor. Geoana a spus ca nu este fericit ca s-a ajuns la situatia de a se da un vot asupra lui Nastase, dar votul dat a confirmat recomandarea pe care i-a facut-o luni acestuia, de a demisiona din functiile de partid si de la Camera. El a adaugat ca este un moment de reponsabilitate pentru partid si un prim pas "pe un drum lung si greu" catre castigarea credibilitatii PSD. El a aratat ca scaderea PSD in sondaje din ultimul timp "nu este o problema legata exclusiv de Adrian Nastase", dar ca partidul nu putea sa faca abstractie de faptul ca a pierdut in doua luni si jumatate mai bine de 12%.
Iliescu va fi seful Consiliului de onoare al PSD
El a anuntat, tototdata, decizia de a infiinta un Consiliu de onoare al partidului, prezidat de Ion Iliescu, care va avea rolul si obligatia "de a judeca si transa de o maniera obligatorie situatii care pot sa apara pe probleme de moralitate si de integritate".
Geoana a mentionat ca organizarea unui Congres extraordinar se mentine pe agenda partidului si este o optiune la care se reflecteaza serios. El a aratat ca in discutii au fost exprimate optiuni pro si contra acestui Congres, unii dintre liderii PSD avansand ipoteza unui Congres doar pentru modificarea statutului, altii dorind si organizarea de alegeri pentru desemnarea unei noi echipe si existand si obiectii ca un eventual congres ar complica discutiile in partid.
Potrivit lui Geoana, Consiliului National al PSD ii revine decizia convocarii unui eventual congres extraordinar, iar acest consiliu ar putea avea loc cel mai devreme dupa publicarea raportului de tara al CE din luna mai, pentru ca PSD sa vada si celelalte evolutii de pe scena politica. (Roxana ANDRONIC)
Razboiul de noua ore de la Otopeni
Hotel Confort, ora 17.00, langa Aeroportul Otopeni. Liderii PSD din teritoriu, in frunte cu conducerea centrala, sosesc rand pe rand la locatia cu pricina. De decizia lor va depinde viitorul politic al lui Adrian Nastase sau cel lui Miron Mitrea si Mircea Geoana. In pragul usii, Gabriel Oprea se comporta ca o adevarata gazda, alimentand zvonurile ca hotelul de trei stele i-ar apartine prin interpusii sai. Ofera flori, dar preferential: lui Ion Iliescu, Mircea Geoana si Miron Mitrea. Chiar daca nu primesc buchete cu trandafiri, pesedistii au o consolare: sunt vedete, macar pentru o seara, la tv. Inauntru, ziaristii vor sa afle ce spune centrul. Viorel Hrebenciuc anunta ca Bacaul nu-l mai sprijina pe Adrian Nastase. Miron Mitrea crede ca acesta ar trebui sa-si dea demisia. Marian Vanghelie (Sectorul 5) arunca "bomba": "Nastase vrea Congres extraordinar ca sa-l puna pe Titus Corlateanu presedinte". Ion Iliescu indeamna la abstinenta in declaratii.
Nastase, aproape neobservat
Personajul principal al "telenovelei" pesediste, asa cum el insusi a denumit-o mai tarziu, Adrian Nastase, trece aproape neobservat prin multimea de ziaristi si urca la etaj. Acolo, intr-o sala mare, dar friguroasa, nu se afla decat o masa lunga, pe care sunt asezate hartii cu numele tuturor pesedistilor. In spatele scaunelor pe care ar urma sa se aseze Ion Iliescu, Dan Mircea Popescu, Mircea Geoana si Miron Mitrea sta atarnat un mesaj: "PSD-Un nou capitol". Sala se umple de lideri mai mari si mai mici. Incep dezbaterile, in cea mai pura social-democratie, adica departe de ochii presei. Usile se inchid, iar presa este invitata jos, in holul hotelului. Acolo incep speculatiile si comentariile. Camerele de luat vederi sunt atintite pe treptele care despart PSD-ul de "restul lumii". Din cand in cand, cate un sepepist vine in fuga pe scari si urca inapoi, cu o haina groasa, buna de pus pe umerii "sefului". Titus Corlateanu si Victor Ponta sunt singurii lideri care coboara pentru cateva minute. Sunt invitati, in direct, sa vorbeasca la TV. Primul e iritat de declaratiile lui Marian Vanghelie care a spus ca Nastase il doreste presedintele PSD. Comenteaza lapidar situatia din partid si se retrage in sala de sedinte.
"S-a votat, gata!"
Orele trec, ziaristii asteapta. Sunt anuntati, prin diferite canale, ca nu vor pleca acasa mai devreme de miezul noptii. Se aude ca fiecare filiala va fi luata in ordinea alfabetica si isi va spune pasul. "Au trecut trei ore si sunt la litera D. Adica au facut doar 14 filiale?", se comenteaza pe hol. Mobilele sunt sursa cea mai buna de comunicare. Un ziarist recunoaste la un post TV ca a primit un sms in care i se spune ca, inauntru, la PSD, vorbeste Adrian Nastase. "Cica a vorbit Oprescu si a avut un discurs mai dur. In rest, nimic deosebit", se aude o voce la un moment dat. "Da, e liniste si pace. Clar ajung la un compromis!", ii raspunde o alta. E miezul noptii si nici un semn clar. La un moment dat, cineva spune ca a vazut venind salvarea. Se verifica si se afla ca lui Ion Solcanu i s-a facut rau. Reporterii de televiziune continua sa le spuna telespectatorilor aceleasi lucruri: PSD trebuie sa aleaga intre Nastase si Congres extraordinar. Sus, se aude ca Ion Iliescu isi spune parerea. Lumea e resemnata. Daca va vorbi despre prietenul Lester Brown, clar se va lumina de ziua. "Mai e Mitrea, apoi Geoana", mai apare un zvon. La orele 2.30 se da "desteptarea": "S-a votat, gata!".
"Il las pe Geoana sa savureze succesul"
Intr-adevar, liderii incep sa coboare scarile. Dupa zambetele lor largi sau fortate incepi sa intuiesti care e rezultatul. "Il las pe Geoana sa savureze succesul", spune peste umar liderul PSD Dambovita, Ion Stan - apropiat al lui Nastase. Repoterii sar pe scari, sepepistii sar sa-i impinga. Ion Iliescu nu comenteaza, dar treapta cu treapta, coboara incet Adrian Nastase. Da glas verdictului, intrebarile curg. Vorbeste apoi si Geoana. In spatele lui, mai departe, sta asezata, ciorchine, toata floarea pesedista. Asteapta sa vada ce va zice "Sefu'". Unii dintre lideri decid sa continue petrecerea. Viorel Hrbeneciuc o ia intins spre Hotelul Mariott, unde la ora 4.00 savura o cafea cu un consilier si "doua fete de la PSD". Invinsii indura ploaia mocaneasca si gerul de afara si se indreapta resemnati spre limuzinele luxoase. Pentru ei petrecerea s-a terminat. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.