Atat Ministerul Sanatatii (MS), cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) fac promisiuni ferme in ceea ce priveste informatizarea sistemului sanitar. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu vorbeste despre un program de informatizare care v

Atat Ministerul Sanatatii (MS), cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) fac promisiuni ferme in ceea ce priveste informatizarea sistemului sanitar. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu vorbeste despre un program de informatizare care va fi functional, in toate unitatile sanitare, incepand cu 1 ianuarie 2007, in timp ce reprezentantii CNAS vorbesc despre un program de informatizare care va face legatura intre spitale si casele judetene de asigurari de sanatate, respectiv CNAS.
In anul 1999, CNAS a organizat o licitatie in urma careia a fost desemnata o firma care sa se ocupe cu implementarea programului. Din anul 1999 pana in 2002, ''au avut loc fel de fel de procese, dupa ce o parte din firmele participante la licitatie au contestat corectitudinea acesteia''. Cert este ca, in anul 2002, a fost semnat contractul intre firma care a castigat initial licitatia si CNAS. ''De atunci si pana anul trecut, din cauza lipsei de fonduri, totul a trenat'', dupa cum spun reprezentantii CNAS. Valoarea contractului semnat intre CNAS si firma castigatoare se ridica la 120 de milioane de euro, bani care pot fi platiti etapizat pe o perioada de 15 ani: ''Pana in prezent, CNAS a platit aproximativ 30 de milioane de euro. Restul va fi prevazut in bugetele anuale. Contractul prevede, printre altele, constructia sistemului si doua reactualizari tehnologice. In anul 2017, firma va face transferul catre proprietar, deci CNAS va deveni proprietar. Sistemul este acum in constructie, cu exceptia spitalelor din judetul Constanta unde sistemul se afla in faza-pilot. Speram ca in luna aprilie a anului 2007, sistemul sa fie functional in intreaga tara''.

CNAS: Datele, utile la prognozarea cheltuielilor pe boli

Astfel, CNAS spera sa fie conectat cu toate farmaciile, spitalele si cabinetele medicale cu care are contact. ''Cu ajutorul acestui sistem informatic, casele judetene de asigurari de sanatate si CNAS vor dispune de date financiare si medicale, utile la prognozarea cheltuielilor pe boli. Daca farmaciile, spitalele sau cabinetele vor fi depistate ca ofera date false pot fi acuzate de fals in declaratii sau uz de fals'', explica reprezentantii CNAS. Totodata, acestia precizeaza ca ''nu CNAS va fi cea care va da calculatoare spitalelor, cabinetelor medicale si farmaciilor. CNAS doar le va conecta la acest sistem''.
Pe de alta parte, ministrul Nicolaescu ''a decis ca la Spitalul Clinic Fundeni sa se aplice un sistem informatic si informational de inalta performanta. Deocamdata, Spitalul Fundeni a fost ales centru pilot. Noul program de informatizare a sistemului sanitar va incepe sa fie montat la Fundeni in luna iunie a acestui an, urmand ca de la 1 ianuarie 2007 acesta sa fie functional atat in Spitalul Fundeni, cat si in toate unitatile medicale''.

Informatizare prin forte proprii

Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, ne-a declarat ca ''o parte dintre spitale, prin forte proprii, au reusit sa-si achizitioneze calculatoare si sa-si creeze un sistem informatizat intraspitalicesc. Ceea ce doreste sa faca CNAS si MS presupune, insa, costuri enorme. Informatizarea pana la ultimul cabinet medical sau pana la ultima farmacie, conectarea la reteaua CNAS, compatibilizarea sistemelor, secretizarea datelor si alte lucruri presupuse de informatizare costa aproape 500 de milioane de euro. In Germania, informatizarea sistemului sanitar a costat 6 miliarde de euro''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.