La o luna dupa alegerea oficiala a noului Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, membrii acestuia si-au prezentat strategia pe care si-au propus-o pentru acest mandat. Din noul Consiliu al BVB fac parte, pe langa presedintele Septim

La o luna dupa alegerea oficiala a noului Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, membrii acestuia si-au prezentat strategia pe care si-au propus-o pentru acest mandat. Din noul Consiliu al BVB fac parte, pe langa presedintele Septimiu Stoica, vicepresedintii Ovidiu Sergiu Pop si Dan Viorel Paul, secretarul general Nicolae Alexandru Rusu si Dana Mirela Ionescu, Petru Prunea, Rares Nilas, Razvan Pasol si Adrian Manaila.
Cei noua membri si-au propus obiective ambitioase care vizeaza cresterea capitalizarii bursiere de la 15 miliarde euro la 50 miliarde euro si a valorii medii a tranzactiilor zilnice de la opt milioane euro la 40 milioane euro.
Cea mai ambitioasa cifra se refera insa la cresterea numarului investitorilor activi la Bursa, de la 12.000-14.000 in prezent la 300.000, acesta fiind un "pariu extrem de indraznet", dupa cum declara ieri, in cadrul conferintei de presa, presedintele BVB, Septimiu Stoica.
Stoica a explicat ca aceasta estimare a luat in calcul numarul investitorilor activi pe piata bursiera din Polonia - 800.000 si un scenariu pesimist asupra evolutiei pietei autohtone de capital.
Aceste strategii intervin intr-un moment propice, daca se are in vedere atat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar mai ales procesele de privatizare care se vor desfasura in perioada urmatoare.

Septimiu Stoica: "Piata de capital are nevoie de mai multi emitenti"

Prima grija a BVB, a subliniat presedintele Septimiu Stoica, este listarea de noi emitenti, problema principala fiind "putinatatea marfii" pe piata de capital romaneasca.
BVB are in vedere listarea a 15 mari companii care au fost privatizate recent sau la care statul detine inca pachete importante de actiuni, 50 de companii private de succes, Fondul Proprietatea, despre care Stoica a apreciat ca va fi listat in cateva luni.
Directiile de actiune strategica ale BVB, in viziunea noii conduceri, urmaresc sa asigure Bursei autohtone un loc in cadrul viitoarei piete financiare a Uniunii Europene, axandu-se pe dezvoltarea activitatii de tranzactionare, consolidarea institutionala si construirea noii identitati corporative a BVB, devenita recent societate comerciala pe actiuni. Nu in ultimul rand se are in vedere alinierea la legislatia europeana.

Noi structuri pe piata

Consiliul de Administratie are in vedere si construirea si promovarea noii structuri a pietei bursiere, care cuprinde piata reglementata si sistemul alternativ de tranzactionare, diversificarea tipurilor de instrumente financiare - derivate, titluri de stat, Romanian Depository Receipts, care vor oferi posibilitatea tranzactionarii in Romania a unor titluri-vedeta de pe pietele internationale, titluri si obligatiuni ipotecare -, extinderea gamei de operatiuni - cumparari in marja, vanzari scurte (short selling), imprumutul de actiuni -, asigurarea unor costuri de operare reduse pe piata de capital prin propria politica de tarife si comisioane si prin influentarea politicii de taxe a viitorului depozitar central. Procesul de consolidare institutionala, negoicierile cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu sunt intr-un stadiu avansat, a declarat ieri Septimiu Stoica. Eventuala fuziune cu BMFMS ar duce la diversificarea instrumentelor existente pe piata. "Chiar daca acest lucru nu se va intampla, BVB se afla intr-un stadiu avansat in implementarea unui soft adecvat, care va contribui din plin la transparenta necesara pietei", a adaugat Stoica.
De asemenea, BVB va urmari facilitarea accesului publicului la informatiile de tip bursier, impunerea pe agenda publica a aspectelor legate de dezvoltarea pietei de capital, implicarea in programe pentru cresterea gradului de educare financiara a publicului, promovarea guvernantei corporative, performanta infrastructurii IT, crearea premiselor pentru interconectarea BVB cu sistemele tehnice operate de alte Burse europene, dezvoltarea relatiilor de colaborare stabilite deja cu Bursele din Atena, Viena si cu Italian Exchange.

BVB se apropie de Bursele central-europene

Stoica a subliniat, totodata, ca in ultimii ani BVB a facut un salt cu totul extraordinar, intarit si de evolutia principalilor indicatori, reusind sa iasa din perioada de izolare si sa evolueze corelat cu marile Burse din regiune, iar investitorii internationali privesc BVB ca fiind una dintre cele mai importante piete din regiunea Europei Centrale si de Est.
In 2005, capitalizarea bursiera a crescut la 15,311 miliarde euro (26 la suta din PIB) fata de 8,818 miliarde euro in 2004, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat la 2,152 miliarde euro comparativ cu 598 milioane euro in 2004.
Dupa capitalizare, BVB se situeaza pe locul patru in regiune, dupa Bursa din Polonia - 40,7 miliarde euro, Cehia - 35,8 miliarde euro si Ungaria - 34 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.