Comisia Nationala a Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani Pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu a solicitat retragerea din Parlament a Ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului din 2005, anularea acestui acord si sprijinirea de
Comisia Nationala a Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani Pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu a solicitat retragerea din Parlament a Ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului din 2005, anularea acestui acord si sprijinirea de catre Guvernul Romaniei a Bisericii Ortodoxe Romane pentru recuperarea mostenirii Gojdu. Apelul tinerilor ortodocsi, principalii beneficiari ai Testamentului Gojdu este adresat presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu; Parlamentului Romaniei, ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Prezentam in randurile ce urmeaza scrisoarea tinerilor romani ortodocsi:
"Tinerii crestin ortodocsi romani s-au organizat dupa Revolutia din 1989 in Liga Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani si in Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani. Scopul celor doua organizatii este promovarea credintei crestine si a spiritualitatii ortodoxe, de asemenea apararea drepturilor tinerilor si constientizarea indatoririlor pe care acestia le au fata de Biserica, neam si familie.
Dupa aproape 16 ani de existenta A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. organizeaza, in toate judetele tarii, evenimente cu caracter religios, cultural, bioetic si de asistenta sociala prin filialele infiintate si cu ajutorul a peste 20.000 de membri voluntari, de-a lungul timpului.
In calitate de beneficiari testamentari directi ai lui Emanuil Gojdu asa cum reiese din textul Testamentului acestuia: art. 7 lit. f "...dupa plata unui oficial purtatoriu de socoteli, restul sumei sa-l imparta Reprzentanta fundationala ca stipendii acelor tineri romani de religiunea rasariteana ortodoxa, distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca in deplinire crescerea si cultivarea copiilor lor.", solicitam Institutiilor Statului Roman, in functie de atributii, urmatoarele :
1. Retragerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.183 din 14 decembrie 2005 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu," semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2005;
2. Anularea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu," semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2005. Acest acord incalca grav dreptul testamentar al Biserici Ortodoxe Romane de administrator al mosteniri si dreptul tinerilor crestin ortodocsi romani de a beneficia de burse de studiu conform aceluiasi testament;
3. Sprijinirea administratorului de drept al Fundatiei Gojdu, reprezentat de Biserica Ortodoxa Romana, pentru redobandirea intregii mosteniri lasate de Emanuil Gojdu, asa cum reiese din textul Testamentului acestuia: art. 7 lit. d "Pentru administrarea Fundatiunei mele, din natiunea orientala ortodoxa romana imputernicesc urmatoarea Reprezentanta : aa) pe Metropolitul sau Arhiepeiscopul oriental ortodox roman; bb) pe toti episcopii orientali ortodocsi romani din Ungaria si Transilvania; cc) tot atatia si inca trei barbati laici autoritativi...devotati romani orientali ortodocsi..."
Tinerii crestin ortodocsi romani pe care asociatiile noastre ii reprezinta, si din ale caror randuri membrii A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. fac parte, sunt mahniti de usurinta cu care anumite Institutii ale Statului Roman ignora un drept testamentar al B.O.R. si al nostru, in calitate de beneficiari unici si directi ai testamentului marelui jurist si militant om politic pentru cauza romaneasca, cu timp si fara timp, Emanuil Gojdu.
Incrancenarea Ministerului Afacerilor Externe din Romania de a improviza rezolvari lipsite de fundament, care aduc prejudicii de imagine ministerului insusi, in schimbul rezolvarii problemei in cauza cu demnitate, ne determina sa tragem concluzia ca acesta se afla intr-un moment de criza manageriala.
Este trist ca B.O.R. si tinerii crestin ortodocsi romani sunt lipsiti de niste bunuri care le apartin, dupa 16 ani de la caderea comunismului, intr-un moment cand Romania este guvernata de un partid liberal care are in principiile sale respectarea proprietatii.
Nadajduim in Buna Credinta a alesilor nostri ca in cele din urma vor sprijinii B.O.R. in vederea redobandirii dreptului de administrare a bunurilor lasate acesteia de Emanuil Gojdu. Astfel tinerii crestin ortodocsi romani care nu au posibilitati materiale si sunt talentati, sa poata beneficia de burse de studii la fel ca cei 4450 de tineri care au primit burse in primii 50 de ani (1870-1920) de administrare de catre Biserica Ortodoxa Romana a Fundatiei Gojdu.
Ivan Bogdan, presedintele Comisiei Nationale a Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani Pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.