A sacrificat presedintele lupta impotriva coruptiei din ratiuni politicianiste? De acord, pare o intrebare tampita, tocmai in aceste momente. Cand prin debarcarea unui lider de marimea lui Nastase - dupa fugarirea lui Patriciu, plimbarile lui DIP pe
A sacrificat presedintele lupta impotriva coruptiei din ratiuni politicianiste? De acord, pare o intrebare tampita, tocmai in aceste momente. Cand prin debarcarea unui lider de marimea lui Nastase - dupa fugarirea lui Patriciu, plimbarile lui DIP pe la tribunal si arestarea lui Tender - batalia lui Basescu pare sa fi intrat cu succes in faza decisiva: opinia publica jubileaza, organismele politice internationale bifeaza si acest aspect in fisa de parcurs a Romaniei, PSD-ul mai scade un pic in sondaje, pieptul presedintelui ales freamata discret - dar patruns de importanta corespunzatoare - in stirile de la ora 19.00.
Si totusi, cateva elemente par sa indice ca aceasta simpla ipoteza nu este chiar atat de lipsita de temei pe cat pare la prima vedere: doborarea lui Nastase poate marca, de fapt, sfarsitul "adevaratei anti-coruptii". Dupa cum disolutia marilor imperii poate fi uneori detectata in momentele lor cele mai marete, tot asa semnele ca lupta impotriva coruptiei in Romania se pregateste de o pauza istorica pot fi identificate aici, exact cand totul pare sa mearga uns, cand procurorii tropaie cu vrafuri de mandate de arestare, cand odiosii dau din colt in colt in fata legii.
Iar vinovat poate fi chiar Basescu! Care ar putea sa fi decis ca e mai sigur, daca tot esti presedinte-jucator, sa ai impotriva o echipa "gata fragezita", previzibila. Pe care chiar o poti manevra. Avantajele unui astfel de joc sunt imense. As mentiona doar unul: presedintele nu mai este nevoit sa lupte pe doua fronturi, ci se poate intoarce spre tinta lui favorita din ultima vreme, si anume Tariceanu - PNL.
Cateva fapte, fara legatura evidenta, arata ca acest exercitiu de imaginatie nu este neaparat absurd. Ca ar fi, intr-adevar, posibil ca lupta impotriva coruptiei sa fie sacrificata, printr-un armistitiu intre presedinte si un PSD ingenuncheat, dar care tine locul ocupat, astfel incat sa nu-si poata face aparitia in arena vreun alt adversar. Mai periculos, mai imprevizibil.
Relatia foarte civilizata (aparent neplauzibila anterior) dintre Basescu si Iliescu imediat dupa alegerile din 2004 pare sa se fi consolidat ulterior. Desi cei doi joaca in echipe diferite, interesele lor coincid, cel putin pana la un punct: batranul tartor comunist avea demult o frustrare legata de Arogant; care ii statea ca un os de peste in gingie si matelotului furios de la Cotroceni; amandoi au pedalat de-a lungul timpului pe bicicleta "sarac, dar cinstit", trimitand sageti (Basescu, chiar tepe) veninoase impotriva coruptilor; amandoi mai au ceva in comun, si anume pe Talpes, biela-manivela a acestui carusel contra naturii.
Si, peste toate, si Basescu, si Iliescu au interes ca PSD sa nu moara. Din motive diferite - dar asta conteaza mai putin in acest moment - Basescu si Iliescu au batut palma ca PSD trebuie tinut in viata, ba chiar trebuie putin sprijinit de subsuori ca sa nu cada in primele momente dupa KO-ul administrat prin inlaturarea lui Nastase.
Pentru batranul activist, e limpede de ce: el vrea nu moartea, ci indreptarea "pacatosului" (citeste PSD), care s-a lasat sedus cu inocenta de golanii perversi care au incalecat partidul si "au intinat nobilele idealuri..."
Lui Basescu, pe alta parte, nu i-ar conveni deloc ca spatiul lasat liber dupa eventuala zdrobire a PSD sa fie ocupat de forte politice cu discurs de stanga (mai degraba populist), precum Vadim sau Becali; sau - Doamne-fereste de ce-i mai rau! - chiar de catre niste politicieni tineri, gen Gusa-Ponta-Corlateanu etc. Care prezinta riscul major ca sunt imprevizibili, mai ales daca simt cumva ca le vine apa la moara.
Iata de ce - desi era urmatoarea tinta logica - despre matusile si soacrele lui Geoana nu se mai vorbeste nimic. Iata de ce Mitrea pare sa se simta mult mai bine, e mai imbujorat in ultima vreme. Iata de ce Hrebenciuc a inrosit telefonul in ziua in care se discuta la partid debarcarea lui Nastase, convingandu-si entuziast colegii ca e mai bine cu Nastase jos decat sus.
Si iata si de ce Gusa a inceput sa sara din ce in ce mai tare la bataie in ultima vreme, intuind probabil aceasta manopera dubioasa, care-i inchide lui si generatiei sale politice accesul mult-asteptat la luminile rampei. Iata de ce Gusa cere tot mai vehement o alianta a PIN cu tinerii furiosi din PSD.
Sigur, vor mai cadea inca niste capete, DIP va mai tremura o vreme pe la usile tribunalelor. Dar lupta e pe sfarsite, caci Basescu prefera un PSD pus cu botul pe labe, caruia i s-a aratat binisor pisica si care sta ca un catel cuminte la picior si executa sluj. Presedintele a dat satisfactie romanilor si Europei, prin retezarea catorva capete. Basescu si-a facut datoria, lupta anti-coruptie poate sa moara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.