Avansul economic corespunzator anului 2005 a fost de 4,1%, reiese din datele statistice preliminare prezentate de INS. Valoarea se situeaza la jumatatea nivelului din 2004, care a consemnat o crestere economica de 8,3%.
Comisia Nationala de P

Avansul economic corespunzator anului 2005 a fost de 4,1%, reiese din datele statistice preliminare prezentate de INS. Valoarea se situeaza la jumatatea nivelului din 2004, care a consemnat o crestere economica de 8,3%.
Comisia Nationala de Prognoza estimase, in toamna anului trecut, o crestere economica de 5,7% pentru 2005. In aceasta ipoteza, comisia luase in calcul un avans al valorii adaugate brute in industrie cu 4,2% si o scadere de doar 3,2% in agricultura, silvicultura, piscicultura, provocata de inundatii. Una dintre cauzele care au dus la ratarea obiectivului a fost nivelul scazut al productiei agrare. Inundatiile repetate si gripa aviara au provocat o scadere cu 13,9% a valorii adaugate in acest domeniu.

Avansul productieiindustriale, la jumatate fata de 2004

Productia industriala s-a majorat in luna ianuarie cu 4,2% fata de prima luna a anului 2005. Ritmul de crestere este de doua ori mai redus decat cel consemnat in ianuarie 2005 (9,2%).
Productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu 8% in prima luna a acestui an comparativ cu luna ianuarie 2005. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a urcat cu 6,9% in termeni reali. Ramurile industriale care au inregistrat cele mai spectaculoase cresteri au fost industria alimentara, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, prelucrarea titeiului si industria constructoare de mijloace de transport.
Pe de alta parte, industria textila si de incaltaminte a cunoscut pentru prima oara in ultimii ani o scadere semnificativa. O parte importanta a productiei aferente industriei textile era destinata exportului. De aceea, una dintre cauzele "declinului" ar putea fi considerata aprecierea puternica a monedei nationale.

Constructiile si serviciile au "salvat" PIB-ul

Cresterea economica a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii cu 9,9%, si servicii, cu 8,1%, reiese din statisticile prezentate ieri de INS.
Contributia celor doua sectoare la formarea PIB a fost de 54,8%. Comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 19,2% in timp ce comertul cu produse nealimentare a inregistrat un avans de 16,6%. Activitatea hotelurilor si restaurantelor a crescut cu 26,4%. Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2005 a fost de 287,1 miliarde de lei, in crestere in termeni reali cu 4,1%. Valoarea absoluta a PIB este peste nivelul estimat in toamna anului trecut de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de 281,2 miliarde de lei.

Preturile administrate, sursa de inflatie

Anul trecut, indicele de crestere a preturilor a fost de 8,6%. Disecata pe componente, evolutia inflatiei arata ca sectorul serviciilor si cel al utilitatilor administrate de stat au avut cea mai importanta contributie la ratarea tintei propuse de BNR. "Fara cresterile preturilor administrate inflatia nu ar fi depasit 7%", a declarat Virgil Voineagu, presedintele INS. Astfel, preturile la serviciile de salubritate au crescut cu 25%, serviciile aeriene cu 32% in timp ce preturile la celelalte utilitati s-au majorat cu 13,1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.